Rice kræver fredsforhandlinger efter ny vold i Gaza

USA's udenrigsminister rejser til Mellemøsten med krav om, at fredsprocessen genoptages. Samtidig er mindst en palæstinenser dræbt i nyt israelsk angreb

- Forhandlinger bør genoptages så hurtigt som muligt, sagde Rice ved ankomsten til Mellemøsten, hvor hun skal mødes med Israels præsident Ehud Olmert og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas. -
- Forhandlinger bør genoptages så hurtigt som muligt, sagde Rice ved ankomsten til Mellemøsten, hvor hun skal mødes med Israels præsident Ehud Olmert og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas. -.

Israels luftvåben gennemførte tidligt tirsdag nye angreb på Gazastriben, hvor mindst en militant palæstinenser blev dræbt og to andre såret, oplyser palæstinensiske hospitalskilder.

Det nye angreb kom, netop som USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, var på vej til regionen for at presse israelere og palæstinensere til at genoptage fredsprocessen.

Abbas har lagt fred på is
Det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, har lagt forhandlingerne på is efter Israels fem dage lange offensiv mod Hamas-styret i Gaza, som har kostet over 120 palæstinensere livet.

- Forhandlinger bør genoptages så hurtigt som muligt, sagde Rice ved ankomsten til Kairo, hvor hun blandt andet mødtes med den egyptiske præsident, Hosni Mubarak, som har prøvet at mægle i konflikten.

Israel vil ikke stoppe angreb
Tirsdag aften mødes hun i Jerusalem med den israelske regeringschef, Ehud Olmert, der ikke har tænkt sig at droppe angrebene på militante Hamasfolk, som fra Gaza retter raketangreb på israelske byer.

- Vi er ikke parat til at tolerere angreb. Punktum. Og vi vil svare igen. Vor reaktioner er ikke begrænset til en specifik operation eller en bestemt dag, sagde Olmert mandag i en erklæring.

Raketter mod Israel
Tirsdagens luftangreb var ifølge en talskvinde for den israelske hær rettet mod en gruppe militante, der havde affyret raketter mod den israelske grænseby Sderot.

Det bliver derfor ikke nogen nem opgave for Rice, når hun tirsdag og onsdag skal fosøge at få Olmert og Abbas tilbage til forhandlingsbordet.

Rice kritiserer Hamas
- Jeg vil have diskussioner med parterne om, hvordan vi kan holde processen kørende trods de åbenlyse tilbageslag, sagde den amerikanske udenrigsminister, der samtidig langede hårdt ud efter Hamas.

- Hamas gør som forventet, nemlig at bruge raketangreb mod Israel for at ødelægge en fredsproces, som de intet kan få ud af, tilføjede hun og understregede, at Israel har ret til at forsvare sig selv.

Håber stadig på aftale i år
Iagttagere vurderer, at hun får særdeles svært ved at genoplive fredsforhandlingerne, som blev skudt i gang i amerikanske Annapolis i november i fjor med det klare mål at få en fredsaftale på plads, inden præsident George W. Bush rykker ud af Det Hvide Hus i januar 2009.

- Jeg tror fortsat på, at de kan opnå en aftale sidst på året, vel at mærke hvis alle går efter det, sagde Rice, som kalder det en sejr for Hamas, hvis fredsprocessen endegyldigt forliser.

ritzau/Reuters