Kort om bøger om kristendom

Kort om bøger om kristendom

Kristusmystik om luthersk spiritualitet og helliggørelse

Vi behøver ikke at gå over åen efter vand, skriver Uffe Kronborg i indledningen til sin bog om Kristus-mystik det, at vi ved troen er i Kristus, og at Kristus er i os. Med det mener han, at det meste af den nyere tale om spiritualitet, mystik og kontemplation allerede findes i den lutherske forståelse af kristendommen. Det er forfatterens holdning, at Luther rummer meget mere sund mystik, erfaringsteologi og spiritualitet, end vi traditionelt har tillagt ham.

Det har han så skrevet en bog om, som allerede er blevet kaldt en potentiel klassiker, fordi den har blik for hele frelsens fylde og virkelighed og giver sjælesørgerisk indsigt ledsaget af en sund og praktisk, åndelig vejledning. Foruden Uffe Kronborgs egne betragtninger er bogen fyldt med citater, dels fra Bibelen og salmerne og dels fra moderne lovsange og nutidige kunstnere.

Forfatteren er cand.theol. og har blandt andet en fortid i Kristeligt Forbund for Studerende og som ungdomskonsulent i Indre Mission. I dag er han flyttet med familien til det nordligste Norge, hvor han fungerer som sognepræst i Stamsund i Lofofen.

Uffe Kronborg. Kristusmystik om luthersk spiritualitet og helliggørelse. Forlaget Credo. 155 sider. 199,95 kroner.

Herrens omveje er uransagelige

I bogen Herrens omveje er uransagelige går forfatteren ikke bare over åen, men tager turen helt til Peru for at finde sandheden. 74-årige Yvonne Marquard Pedersen er husmandskone på Langeland, da hun en dag for mere end 20 år siden forlader alt for at finde og bosætte sig i et bestemt abbedi i et kloster i Peru, som hun har læst om i bogen Andesbjergenes hemmelighed. Hun finder dog aldrig klostret, men finder i stedet sandheden om Jesu Kristi død på korset for vore synders skyld. Hun beskriver i bogen sin omvendelse, der sker på et tidspunkt, hvor hun befinder sig sammen med nogle nordmænd i Luthermissionen. Efter fem en halv måned vælger hun derefter at vendte tilbage til sin mand og genoptage livet på Langeland.

Bogen er en rejseberetning fra virkelighedens verden, hvor den ydre rejse, med alle dens strabadser og farer, bliver metafor for den indre rejse. Men det er også beretningen om, hvordan et menneske kan være tæt på sandheden og dog uendelig langt fra. Og om, hvordan alting pludselig kan give mening på en helt anden måde, end man havde tænkt sig.

Yvonne Marquard Pedersen. Herrens omveje er uransagelige. Forlaget Lohse. 190 sider. 249,95 kroner.

washuus@kristeligt-dagblad.dk