Ny anvendelse af kirke

Gethsemane Kirke på Vesterbro i København bliver en af flere kirker, som i de kommende år vil få en ny anvendelse. Initiativtagerne håber på visionære forslag i en nyligt udskrevet arkitektkonkurrence

Gethsemane Kirke på Vesterbro i København kan blive et 24-timers sted for mødet mellem generationer på tværs af nationaliteter. –
Gethsemane Kirke på Vesterbro i København kan blive et 24-timers sted for mødet mellem generationer på tværs af nationaliteter. –. Foto: .

En arkitektkonkurrence er netop udskrevet på en ny anvendelse af Gethsemane Kirke på Vesterbro i København. Ideerne er mange, og kun fantasien sætter grænser. En klatrevæg op ad den ene væg i kirkerummet? Karatetræning på loftet nær kirkeklokkerne? Eller hvad med en læsesal for studerende i kirkens krypt?

Det er tanker som disse, der skal forandre de tomme kirker til sprudlende, åbne centre for unge, nye kirkegængere, der vil danse, dyrke idræt eller fordybe sig i studierne i kirkens rum. Det er i hvert fald, hvad generalsekretær i Kirkefondet, Kaj Bollmann, drømmer om, og han står bag projektet.

Kultur, ånd og bevægelse skal mødes i kirkens rum, så det nye klientel på Vesterbro får lyst til at rykke inden døre, genopdage kirken og bruge den på en ny måde. Vi taler her om børnefamilier og om unge, veluddannede, der søger andre muligheder end søndagens traditionelle gudstjeneste. De sidste ti år er der sket et gradvist skifte på Vesterbro, hvor staklerne, der får hjælp af kirken, ikke længere udgør hovedparten af beboerne i nabolaget. Det skifte tager vi nu konsekvensen af, siger Kaj Bollmann, men understreger, at den sociale støtte fortsætter, der kommer blot også andre tilbud til sognebørnene.

Udskriveren af konkurrencen er centerleder for Center for Idræt og Arkitektur i København, Rene Kural. Det er hans vision, at konkurrenceforslagene kan nytænke bykirkens arkitektur, indhold og rolle.

Jeg håber på visionære arkitektoniske forslag, der ikke kopierer andre, men tænker nyt og selvstændigt på en måde, hvor naboerne til Gethsemane Kirke på Vesterbro bliver tænkt med ind, men også på en måde, hvor ombygningen kan medvirke til en nytænkning af hele den måde, danskerne i dag oplever kirken og troen, siger han.

Tanken bag projektet på Vesterbro er, at Gethsemane Kirke kan blive et 24-timers sted for mødet mellem generationer på tværs af nationaliteter. Konkurrencens deltagere skal komme med bud på, hvordan Gethsemane Kirke kan blive et samlet hus for kultur og idræt og dermed være et naturligt samlingspunkt i lokalmiljøet.

Formanden for dommerpanelet, Hans Toft , som også er formand for Lokale- og Anlægsfonden, mener, at Gethsemane Kirke i fremtiden vil bringe kirken ind i en ny æra.

Jeg synes, at det er enormt spændende at opleve den opbakning, som projektet her har fået. Man kunne jo have troet, at kirkelige kredse ville forarges over forandringerne, som sådan en arkitektkonkurrence kan føre med sig, men det har ikke været tilfældet. Alle er positive og ser det her som et håb for kirkens fremtid, siger han.

Konkurrenceperiode: 28. juli-10. oktober 2008. Den samlede præmiesum er på 600.000 kroner og førstepræmien vil være på mindst 100.000 kroner. Det resterende beløb fordeles efter dommerkomiteens skøn. Konkurrencen er åben for alle.

knudsen@kristeligt-dagblad.dk