Ærkebiskop taler med to tunger

Lederen af den anglikanske kirke er personligt uenig med den anglikanske kirkes officielle holdning til homoseksuelle

Lederen af den verdensomspændende anglikanske kirke Rowan Williams er personligt uenig i samme kirkes nyligt vedtagne holdning om homoseksualitet.–
Lederen af den verdensomspændende anglikanske kirke Rowan Williams er personligt uenig i samme kirkes nyligt vedtagne holdning om homoseksualitet.–. Foto: .

Ærkebiskoppen af Canterbury, Rowan Williams, er gerådet ud i et nyt stormvejr. Han er tilsyneladende personligt uenig med det, han som biskop siger for at holde den anglikanske kirke sammen.

I går bragte en række aviser uddrag af private breve, som Rowan Williams skrev for ni år siden, da han var ærkebiskop af Wales.

I brevene når han frem til den konklusion, at Bibelen ikke taler imod et parforhold mellem to mennesker af samme køn. Oplysninger, som provokerer de konservative kredse i det anglikanske kirkefællesskab på verdensplan, som efter tre ugers kirkeligt topmøde, der sluttede i søndags, ellers kunne tage hjem i forvisning om, at homoseksuelle biskopper og velsignelse af homoseksuelle par ikke længere burde finde sted i den anglikanske kirke.

I brevene skriver Rowan Williams, at Bibelen ikke forholder sig til, hvad der er passende for homoseksuelle.

Jeg konkluderer derfor, at et aktivt seksuelt forhold mellem to mennesker af det samme køn derfor kan være et udtryk for Guds kærlighed på samme måde som et ægteskab. Men kun hvis det har samme karakter af en absolut pagt om troskab, skriver Rowan Williams.

I brevene, som var en del af en korrespondance med psykologen Deborah Pitt, beskriver han, hvordan han har ændret sin holdning efter tidligere at have været modstander af homoseksuelle forhold.

Kommentatoren Mary Ann Sieghart påpeger i avisen The Times, at Rowan Williams blev valgt som ærkebiskop, fordi han var liberal, og at det er på tide, han viser det.

Men fra residensen, Lambeth Palace i London, får nyheden en meget kortfattet kommentar med på vejen. En talsperson henviser over for The Times til et citat fra et tidligere interview med ærkebiskoppen af Canterbury.

Når jeg udlægger teksten som biskop, så prædiker jeg, som kirken prædiker. Ved kontroversielle emner er det min opgave at belære om, hvad kirken har sagt og hvorfor.

Citatet er en indirekte indrømmelse af, at kirkens officielle holdning ikke altid stemmer overens med Rowan Williams personlige holdning.

Kritikere bruger brevene til at sige, at det gør det svært for ham at bestride posen om ærkebiskop af Canterbury og dermed overhoved for de 77 millioner anglikanere på verdensplan.

I stedet for at lede kirken ud af denne krise, så føler vi, at ærkebiskoppen af Canterbury forlænger den på grund af hans personlige uvilje mod at disciplinere en del af kirken, som han personligt er enig med, siger således Rod Thomas fra den konservative evangeliske organisation Reform til avisen The Daily Telegraph.

norum@kristeligt-dagblad.dk