En hygiejnisk opsang til danskerne

Både virksomheder og den almindelige forbruger nyder godt af professor Susanne Knøchels råd om, hvordan man undgår bakterier de forkerte steder

Susanne Knøchel er professor i mikrobiologisk fødevaresikkerhed i forarbejdede fødevarer ved Institut for Fødevarevidenskab. – Privatfoto.
Susanne Knøchel er professor i mikrobiologisk fødevaresikkerhed i forarbejdede fødevarer ved Institut for Fødevarevidenskab. – Privatfoto.

Professor Susanne Knøchel står i spidsen for et nyt råd, der skal lære danskerne at vaske hænder. Lykkes operationen, kan mange dårligdomme afværges i tide.

Den danske offentlighed har de seneste par år vænnet sig til den medicinske professor Bente Klarlund Pedersen, der i spidsen for Det Nationale Råd for Folkesundhed giver gode råd om ernæring og motion med mere.

Det næste navn, som danskerne nok skal vænne sig til at høre fra i folkesundhedens tjeneste, er Susanne Knøchel, som er 52 år. Hun er nemlig netop blevet talsmand for det nyetablerede Rådet for Bedre Hygiejne. Rådet vil have personlig hygiejne og rengøring på dagsordenen. Lavere sygefravær og færre infektioner er nogle af gevinsterne, som samfundet får ved en øget indsats på området.

Et forbillede er blandt andet Rådet for Større Færdselssikkerhed, hvis forebyggende og oplysende funktion Susanne Knøchel og hendes råd henter inspiration fra.

Til daglig er Susanne Knøchel professor i mikrobiologisk fødevaresikkerhed i forarbejdede fødevarer ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. Hun er i forskersammenhænge kendt for sin forskning inden for bakterier i fødevarer og vand, herunder bakteriernes indflydelse på fødevarekvalitet og menneskers helbred.

Små og store virksomheder trækker på Susanne Knøchels mikrobiologiske viden i samarbejdsprojekter og ved efteruddannelse af deres medarbejdere. Hendes repertoire går lige fra udfordrende videnskabelige problemstillinger til dialog med kokke om fødevaresikkerhed. Og i pressedækningen af de senere års fødevareskandaler har forbrugerne nydt godt af hendes faglige ekspertise.

Den store interesse for fødevare- og vandbårne bakterier har præget Susanne Knøchels karriere, siden hun blev uddannet som levnedsmiddelkandidat i 1981. Hun har været gæsteforsker i Japan ved Osaka Universitets afdeling for fermenteringsteknologi og haft ansættelser i Danmarks Fiskeriundersøgelser og det tidligere Vandkvalitetsinstituttet.

Arbejdet har også medført mange rådgivningsopgaver i blandt andet Ægypten, Korea, Sydafrika og flere europæiske lande.

Susanne Knøchel blev tildelt ph.d.-graden i vand- og fødevaremikrobiologi ved Landbohøjskolen i 1989, og i 2003 blev hun udnævnt til professor i mikrobiologisk fødevaresikkerhed i forarbejdede fødevarer ved Institut for Fødevarevidenskab ved Landbohøjskolen.

Privat spiller interessen for fødevarer også en stor rolle for Susanne Knøchel, der gerne laver god mad og nyder den i godt selskab. Eksempelvis med sin mand, Thøger Thøgersen, der er overlæge.

navne@kristeligt-dagblad.dk