Store navne på litteraturfestival

Trekantområdets Litteraturfestival har skåret ned på antallet af arrangementer, men er til gengæld blevet langt mere fokuseret på at fortælle den gode boghistorie

Norske Herbjørg Wassmo er blandt de store navne på Trekantsområdets Litteraturfestival, som har 35 arrangementer i løbet af den uge, festivalen varer. – Arkivfoto.
Norske Herbjørg Wassmo er blandt de store navne på Trekantsområdets Litteraturfestival, som har 35 arrangementer i løbet af den uge, festivalen varer. – Arkivfoto.

Den norske forfatter Herbjørg Wassmo, der også har et meget stort publikum i Danmark, åbner på søndag den fjerde udgave af Trekantområdets Litteraturfestival. Dermed er stilen lagt og ambitionerne for festivalen, der i år løber af stablen for fjerde gang, ikke til at tage fejl af. Til åbningsarrangementet kommer også sidste års vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, svenske Sara Stridsberg, Helle Helle og nordmanden Anne B. Ragde.

I løbet af den uge, litteraturfestivalen varer, kan man blandt andet desuden møde forfatterne Erik Fosnes Hansen, Tomas Espedel, Daniel Sjölin, Thorstein Thomsen, Jørgen Leth, Jens Smærup Sørensen, Ib Michael, Dy Plambeck og Hanne-Vibeke Holst.

Trekantområdets litteraturfestival har efterhånden fået et rigtig godt ry i Danmark, og det vil vi naturligvis gerne leve op til igen i år, siger Karsten Rimmer Larsen.

Han er kulturkonsulent i Trekantområdet Danmark, et mangeårigt samarbejde mellem kommunerne Billund, Fredericia, Kolding, Middelfart, Vejen og Vejle.

Den første litteraturfestival i 2005 bød på i alt 85 arrangementer. Det var alt for mange, har arrangørerne senere erkendt, og festivalen fremstår nu i en mindre, men til gengæld mere fokuseret, udgave. I år er der i løbet af uge 40 omkring 35 arrangementer.

Vi fokuserer på den traditionelle form for litteraturfestival med oplæsning, spørgsmål og samtaler, som er det, publikum efterspørger, siger Karsten Rimmer Larsen og tilføjer, at publikum især er kvinder på 35 år og opefter.

Det er nemlig først og fremmest kvinder, der læser skønlitteratur. Sidste år deltog omkring 5000 mennesker i Trekantområdets Litteraturfestival.

Arrangørerne har de seneste år haft held til at lokke forfattere med familie til ved at tilbyde dem en tur i Legoland. Forfatterne og deres familier bliver simpelthen installeret på Hotel Legoland og kan på den måde forene deres forfatterarbejde med en familieudflugt.

I festivalens sidste weekend er der "Sprælsk lørdag på slottet" på Koldinghus, hvor blandt andre danmarksmesteren i poetry-slam, Peter Dyreborg, deltager, og litteraturfestivalen slutter med en såkaldt samtalesøndag den 5. oktober på Askov Højskole. Her medvirker Klaus Rifbjerg, Kåre Bluitgen og Brian Patrick McGuire.

washuus@kristeligt-dagblad.dk