Kort nyt

Korte nyheder fra udland

Livni vil fortsætte forhandlinger

Den israelske udenrigsminister, Tzipi Livni, lovede i sin første politiske tale, siden hun blev udset til at danne ny regering i Israel, at hun er fast besluttet på at videreføre fredsforhandlingerne med palæstinenserne.

Annapolis vil fortsætte, sagde Livni med henvisning til den amerikansk arrangerede fredskonference i november i fjor, der genåbnede drøftelserne om at etablere en palæstinensisk stat.

 Både israelere og palæstinensere har udtrykt tvivl om, hvorvidt de kan nå USAs mål om at nå frem til rammen for en fredsaftale, inden George W. Bush forlader det amerikanske præsidentembede i januar næste år.

/ritzau/Reuters


Tyrkisk militær bomber i Irak

Tyrkiske kampfly har bombet kurdiske PKK-baser i det nordlige Irak, oplyste det tyrkiske militær i går. Militæret sagde, at bomberne ramte regionen Avasin Basyan sent lørdag, efter at kurdiske oprørere havde dræbt 15 tyrkiske soldater i et angreb. Flyene vendte alle sikkert tilbage til deres baser.

Ifølge det tyrkiske militær var bombetogterne kun rettet mod PKKs baser. Samtidig fordømte den irakiske præsident, Jalal Talabani, som er kurder, i går det seneste PKK-angreb, som var rettet mod en tyrkisk militærpost nær den irakiske grænse.

/ritzau/AP

Skærpet tone i valgkamp

En måned før det amerikanske præsidentvalg blev tonen i valgkampen i weekenden mere beskidt og aggressiv, efter at den demokratiske præsidentkandidat, Barack Obama, øgede sit forspring over sin republikanske rival, John McCain. Det er op til McCain at få vendt udviklingen, nu da den igangværende finanskrise har sikret Obama et flertal både i rundspørger på landsplan og i svingstater, der hælder mod Republikanerne, såsom Virginia, North Carolina og Florida.

McCains valgkampstab derfor bebudet at lancere en kampagne, som skal afsløre, hvem Obama virkelig er.

Republikanernes vicepræsidentkandidat, Sarah Palin, lagde lørdag ud med at beskylde Illinois-senatoren for at mænge sig med terrorister.

/ritzau/AP

Europa vil beskytte banker

EUs fire største økonomier sendte på weekendens krisemøde i Paris det forventede signal til de rystede finansmarkeder: Europa vil bruge alle midler for beskytte sine banker og gøre finanssystemet solidt igen, fastslog lederne fra Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Italien lørdag aften efter topmødet i Elysee-Paladset.

Topmødeværten, den franske præsident og EU-formand, Nicolas Sarkozy, tog dagen derpå i franske medier en stor del af æren for, at den europæiske stabilitetspagt nu kan udlægges mere fleksibelt for at sætte skub i de kriseramte økonomier, mens bankdirektører, som driver deres finanshuse ud over afgrunden, skal straffes.

- Sarkozy bryder med dogmerne. Det er en sejr, hvis ikke en revolution. Alle banker bliver støttet, og staterne kan løsrive sig fra de europæiske sparekrav, jublede den franske avis Journal du Dimanche.

Kraftigt jordskælv i Kirgistan

Et jordskælv med en styrke på 6,3 på richterskalaen ramte i går Kirgistan i Centralasien. Det oplyser USAs Geologiske Undersøgelser. Der var ikke umiddelbart meldinger om skader efter skælvet, som havde sit centrum 55 kilometer vest for Sarij-Tasj nær grænsen til Tadsjikistan og Usbekistan.

/ritzau/Reuters