Skærpet krig hos Kristendemokraterne

Formandens kritikere er rasende over, at ledelsen har afvist ni medlemmer som delegerede til landsmødet om to uger. Meget tæt løb mellem to formandskandidater

Krigen hos Kristendemokraterne skærpes forud for partiets landsmøde om to uger. Den drejer sig nu både om kampvalget af formand, et nyt principprogram og procedurer op til landsmødet.

På forhånd tegner det til et meget tæt opløb om formandsposten, hvor der kæmpes om hver eneste af de 261 tilmeldte stemmeberettigede.

Partiets Storkreds Sydjylland er imidlertid rasende over, at partiledelsen har afvist tilmeldingen af ni delegerede, som vil stemme imod partiformand Bodil Kornbek og for modkandidaten, Bjarne Hartung Kirkegaard fra Bornholm.

Blandt de ni er tidligere folketingsmedlem Jens Steffensen og Inger Gimm, der har været med siden Kristeligt Folkepartis start i 1970.

Partiledelsen begrunder afvisningen med, de delegerede skulle være tilmeldt senest to måneder før landsmødet. På grund af en teknisk fejl kom en e-mail med de ni sydjyske navne først for sent frem til landskontoret.

Ifølge regionsformand Henri Nissen har regionen slet ikke pligt til at tilmelde delegerede to måneder før landsmødet. Efter vedtægterne gælder fristen kun for kommuneforeninger i partiet, mens storkredse bagefter kan fylde op med delegerede.

Sådan har praksis også været tidligere, hvor nogle delegerede først er blevet tilmeldt på selve landsmødet, siger Henri Nissen.

Han har på vegne af sin kreds sendt næstformand Tove Buch et ultimatum om, at kredsen fortsat skal kunne stille med fuldt hold til landsmødet. Ellers bliver det en sag for mødet.

Partiformand Bodil Kornbek forklarer, at hovedbestyrelsen har strammet op på procedurerne op til dette års landsmøde, fordi det er en særlig situation.

Der er nogle vedtægter, som skal overholdes, og der er nogle, som ikke har overholdt dem. Jeg ønsker på ingen måde at holde folk væk fra landsmødet, men nu kigger vi på det de kommende dage. Det bliver ikke en sag, der skal tage landsmødets tid, siger hun.

Formandsvalget tegner som nævnt til at blive meget tæt. I alt er der tilmeldt 261 delegerede og andre med stemmeret.

Storkredsene i Vestjylland, Sydjylland og Bornholm tegner sig for 125 delegerede, og herfra regner man med fuld støtte til Bjarne Hartung Kirkegaard. Herudover håber oppositionen på at få tilstrækkeligt med delegerede fra Københavns Omegns, Nordjyllands, Nordsjællands, Fyns og Sjællands Storkredse. I Købehavns og Østjyllands Storkredse har Bodil Kornbek fuld opbakning.

Jeg synes, den ledelse, vi har, allerede for længe siden skulle have taget konsekvensen af valgnederlaget, og af at vi ikke har kunnet samle vælgererklæringer nok til at blive opstillingsberettiget igen. Mange af partiets medlemmer har meldt fra, og jeg synes ikke, der er den samme stil over det mere som tidligere, siger Jens Steffensen.

Han er blandt dem, der håber på et formandsskifte. Et fingerpeg om, hvordan valget falder ud, kan allerede vise sig, når landsmødet skal behandle et oplæg til et nyt principprogram.

Her er især vestjyske partimedlemmer kritiske over for det nye forslag, der vil gøre partiet bredere og luge ud i religiøse ord begreber, som findes i det nuværende program.

Bodil Kornbek vil ikke acceptere, at det skal være et krav, at man tror på Gud, før man kan blive medlem af partiet. Et nyt principprogram kræver to tredjedeles flertal, og det ser på forhånd ud til at blive meget vanskeligt at opnå.

Men hvis det nye principprogram ikke vedtages, og jeg bliver genvalgt til formand, vil jeg hurtigst muligt indkalde til et ekstraordinært landsmøde i januar for at få vedtaget principprogrammet der, siger Bodil Kornbek.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk