Marklund på sol-kysten

Svenske Liza Marklunds nye krimi skuffer

Marklund på sol-kysten

Hun behøver ikke nærmere præsentation, svenske Liza Marklund. Om nogen er hun identisk med nordisk krimi og kaldes ofte Sveriges krimidronning. Hun skriver krimier med Annika Bengtzon i hovedrollen som den dybdeborende journalist, der kommer ud for lidt af hvert, mens hun samtidig forsøger at få privatlivet med mand og to børn til at hænge sammen med et krævende arbejde. I dag udkommer Marklunds ottende krimi med Annika Bengtzon i hovedrollen, titlen er "En plads i solen".

Indledningsvis et godt tip: Hvis De ikke har læst den forrige, "Livstid", så gør det, inden De begynder på "En plads i solen". De to bøger er bind et og bind to af en samlet fortælling, og der refereres mange steder i den nye krimi til personer og hændelser fra "Livstid".

Den største del af handlingen i "En plads i solen" er henlagt til Marbella på den spanske solkyst. En kendt svensk ishockeystjerne bor her med kone og børn, og da hele familien gasses ihjel under et indbrud i deres luksusvilla, sendes Annika til Spanien for at skrive om sagen.

Men sin sædvanlige tæft for en god historie, lykkedes det hende at finde spor, der viser, at ikke alle i familien er omkommet. En teenagedatter fra sportsstjernens første ægteskab er tilsyneladende forsvundet fra villaen inden indbruddet, men ingen ved, hvor hun opholder sig. Som en terrier bider Annika sig fast i historien, og undervejs får hun både hjælp af en tolk og af svenske politimænd, der arbejder med narkokriminalitet i Spanien.

For at der også er tale narkobander og narkokriminalitet, der breder sig fra Marokko op gennem Spanien og til resten af Europa, herunder Sverige, er efterhånden klart for den ihærdige journalist, der undervejs må kæmpe med uforstående chefer og kolleger. Hun og faderen til hendes to børn er flyttet fra hinanden, og det er svært at få samarbejdet omkring børnene til at fungere. I det hele taget er der meget i Annikas liv, der ikke fungerer, ligesom tilfældet er med "En plads i solen". Det er forstyrrende, at der så ofte henvises til den forrige bog, "Livstid". Det skaber afbræk og udfald i læsningen, og når plottet er så svagt som i "En plads i solen", virker historien kun som fragmenter af en helhed.

"En plads i solen" når ikke tilnærmelsesvis de højder, vi kender fra tidligere Liza Marklund-krimier, og hovedpersonen, Annika Bengtzon, kommer mere og mere til at fremstå som en selvhøjtidelig og egoistisk diva, hvis "sag" (hvad den så end måtte være) er vigtigere end hensynet til alle andre.

Liza Marklund: En plads i solen. 387 sider. 299 kroner. Rosinante.

mie@kristeligt-dagblad.dk