Kirker og kolonihistorie i Indiens ferieparadis

I Goa kan man få et fascinerende indblik i en næsten 500 år lang kolonihistorie, hvor katolicismen har sat sit tydelige præg med blandt andet kirker, katedraler og gadenavne

–
–. Foto: Maria Bendix Olsen.

Goa er berømt for sine palmelunde og paradisiske sandstrande. Og ikke mindst berygtet for hippier, stoffer og fuldmånefester.

Det sidste er dog ved at være fortid, men de turkisblå bølger og det hvide sand består og tiltrækker hvert år hundrede tusinder af turister heriblandt mange danskere.

Men Indiens mindste delstat byder også på en fascinerende kolonihistorie, der strækker sig over knap fem århundreder under portugisisk herredømme.

For at få et indblik i Goas fortid som koloni er Old Goa et godt sted at starte.

Perioden som koloni begynder helt tilbage i 1510, hvor portugiserne tog magten over Goa og beholdt den helt frem til 1961.

Det, der i dag kaldes Old Goa, blev fra begyndelsen af kolonitiden udpeget som portugisernes hovedstad og fungerede som sådan helt frem til 1847.

Den katolske kirke fik gennem disse århundreder sat sit præg på området, hvilket Old Goas kirker og katedraler vidner om.

Kristningen af de lokale virkede da også i en grad, at mange er katolikker den dag i dag.

Da hovedstaden var størst, husede den op mod 700.000 indbyggere og fik også tilnavnet Orientens Rom. Den tid er ovre, men området er en velbesøgt turistattraktion, der også har fået tildelt en plads på Unescos liste over verdens kulturarv.

Der ligger flere kirker og katedraler i Old Goa, der dog er så lille, at man snildt kan spadsere rundt til de forskellige attraktioner.

Det er fascinerende at begynde i den enorme Bom Jesus Basilika, der stod færdigbygget i 1695. Kirken er i sig selv fascinerende og er kendt for at være et af de bedste eksempler på barok-arkitektur i Indien.

Men kirken er også interessant, fordi den huser kisten med de jordiske rester af den hellige Skt. Francis Xavier, der var romersk-katolsk jesuit og omvendte op mod 30.000 til kristendommen i Goa i 1540erne.

På grund af sit enorme missionsarbejde er han blevet helgenkåret, og mange kirker, skoler og gader i Goa er opkaldt efter ham.

Få hundrede meter herfra kan man lægge vejen forbi den smukke kridhvide Skt. Cajetan-kirke.

Med stærk inspiration fra en model af Peterskirken i Rom begyndte italienske munke byggeriet af kirken i midten af 1600-tallet. Den er i dag yderst velholdt, og det er værd at bruge noget tid indenfor for blandt andet at nyde synet af prædikestolen, der er et sandt kunststykke i træskærearbejde.

Herefter er det oplagt at gå videre til den enestående Se Cathedral, som blev bygget i perioden 1562 til 1619. Det er i dag Asiens største kirke og indeholder blandt andet 15 forskellige altre.

Til venstre for den enorme kirke ligger Church of St. Francis of Assisi. Franciskanermunke begyndte byggeriet i 1517, men der skulle gå næsten halvandet århundrede, før kirken stod færdig.

De fleste vil blive betaget af udsmykningen indenfor, hvor væggene er smukt dekoreret med freskomalerier af farverige blomster.

Efter en dag i Old Goa får man øjnene op for, i hvor høj grad katolikkerne satte deres religiøse præg på stedet.

Og når man igen går tur på en af Goas mange sandstrande, vil man for eksempel bemærke, hvordan mange fiskere dekorerer deres både med kors eller opkalder dem efter Skt. Francis Xavier.

rejser@kristeligt-dagblad.dk

Old Goa byder på Asiens største kirke, Se Cathedral. Rundt om katedralen kan besøgende også nyde grønne områder med smukke blomster. –
Old Goa byder på Asiens største kirke, Se Cathedral. Rundt om katedralen kan besøgende også nyde grønne områder med smukke blomster. – Foto: Maria Bendix Olsen.
–
– Foto: Maria Bendix Olsen.