Klichéfyldt gravkammer-mystik for kvinder

Litteratur Urimelig lang og ordrig roman som spiller på alle kendte gys og gru-temaer. Det er kvinde-mysterielitteratur, når det er værst

Sepulchre betyder gravkammer, og det er titlen på den britiske forfatter Kate Mosses anden roman.

Med titlen er bogens intenderede atmosfære også sat. Mørke tarot-kræfter, gys og gru, fugtig, mudret jord og to kvinder fra hver sit århundrede, der søger retfærdighed og ikke stikker op for bollemælk. Klichéerne er i gang.

I 1891 rejser søskende-parret Léonie og Anatole til herregården Domaine De la Cade i Sydfrankrig for at besøge tanten Isolde. Her finder Léonie et gravkammer og et sæt tarotkort, og en stribe gys og gru-scener hober sig op. Skurken er en skummel, syfilitisk, hævngerrig, forsmået morder, der duellerer med den elskelige broder.

Vinden sukker i træerne, spøgelser fra fortiden puster heltinden i nakken og hun, som kun er 17 år, kæmper med en løvindes hjerte. Hun er selv en kliché, der vil noget med hendes kobberfarvede hår og grønne øjne. I det næste århundrede oktober 2007 indlogerer Meredith Martin sig på hotellet, den tidligere herregård Domaine De la Cade, for at skrive en biografi om komponisten Claude Debussy og søge efter sin biologiske mor. Også hun er kommet i besiddelse af et sæt tarotkort, og også hun drages af en ruin og et gravkammer.

Hun er 28 år, spinkel og har brune øjne, men er optændt af samme ildhu med hensyn til sand- og retfærdighed. Hun møder og forelsker sig i Hal, der er nevø til hotellets ejer, der er næsten ligeså skummel som den hævngerrige forgænger i 1890erne.

Vinden sukker ligeså meget i træerne i 2007, og spøgelser er der ikke blevet færre af. Parallellerne mellem de to århundreder er utallige, men de er ikke videre elegante, som de er syltet ind i franske ord, tarotmysterier og poetiske scenarier.

Dette er kvinde-mysterie-litteratur, når det er værst: Over 750 sider, hvor snart sagt hver en fortæret sandwich og hver en beklædning beskrives i detaljer, hvor vi formodes at gyse over mørke, fugtige skove og behårede edderkopper, og hvor vi sovses ind i trivi. Der trækkes store veksler på vor tålmodighed. Læs ikke denne bog, medmindre De ikke ved, hvad De ellers skal lave.

Kate Mosse: Sepulchre. Oversat af Ulla Oxvig. 752 sider. 349,95 kroner. Lindhardt og Ringhof.

kultur@kristeligt-dagblad.dk