Faren er særlig stor i Tyskland

Der er større sandsynlighed for skoleskyderier i Tyskland end mange andre steder, mener den tyske psykolog Jens Hoffmann fra Darmstadts Tekniske Universitet. Han har i årevis forsket i unges voldshandlinger og udgivet en rapport om skoleskyderier

Et byskilt i Winnenden havde i går fået sort sørgebind efter onsdagens skoleskyderi, hvor en 17-årig dræbte 15 personer, inden han tog livet af sig selv. –
Et byskilt i Winnenden havde i går fået sort sørgebind efter onsdagens skoleskyderi, hvor en 17-årig dræbte 15 personer, inden han tog livet af sig selv. –. Foto: Johannes EiseleReuters.

Efter onsdagens massakre i Baden-Württemberg, hvor en 17-årig tysker skød og dræbte 15 mennesker og siden sig selv, er spørgsmålet atter, hvad der får et ungt menneske til at begå sådan et blodbad?

Det er en blanding af koldt raseri, mindreværd, depressioner og ønsket om at blive udødeliggjort. Gennem sådan en gerning føler de at kunne blive til noget og optaget i kredsen af frygtede og farlige mennesker og derved at opnå værd, også selvom det bliver den sidste handling i deres liv. Derudover er der mange unge, der identificerer sig med den slags dødsskytter, så sådan en gerning øger altid risikoen for, at der vil følge flere i kølvandet på en massakre.

Er der så særlig stor fare for den slags i Tyskland?

Det er definitivt tilfældet. Efter USA er vi det land med de fleste tilfælde. Især Erfurt (hvor 16 personer og den 19-årige gerningsmand døde ved et skoleskyderi i 2002) fungerer her som et forbillede. For eksempel sker sådanne ugerninger hyppigere i april og maj, fordi det var her, at skoleskyderierne fandt sted i Erfurt og på Columbine High School i USA.

Kan skyderiet i den amerikanske delstat Alabama, hvor en arbejdsløs mand i tirsdags dræbte 10 personer og siden sig selv, have udløst skyderiet i Tyskland?

Det er muligt, at gerningsmanden har lagt sig i slipstrømmen, og at skyderiet fik ham til at tage skridtet fuldt ud. Men det kan ikke have udløst det, for den slags gerninger er altid nøje planlagt og gennemtænkt over flere uger og måneder. Det er en myte, at folk pludselig flipper ud og går amok.

Findes der en typisk profil for én, der går amok?

Nej, det er en stor fejl at lede efter en profil. På den måde stempler man bare en hel masse mennesker. Hvis man for eksempel siger, at potentielle gerningsmænd er mandlige enspændere, som spiller computerspil, så mistænker man omkring 10 procent af skoleeleverne i Tyskland. Men advarselssignalerne er altid meget tydelige. Og hvis de bliver opdaget i tide, kan det være, man kan hjælpe og stabilisere de unge.

Så man kan forhindre den slags gerninger?

Ja, det er muligt, men ikke alle af den slags skyderier, som har fundet sted i Tyskland, ville kunne være blevet forhindret. Man skal være meget opmærksom på problematikken på stedet, og skolerne bør have særligt uddannede krisehold, som kan opdage mønstre og advarselssignaler. Vi har i vores rapport fundet 32 advarselssignaler såsom selvmordstendenser og identifikation med andre gerningsmænd. Unge snakker i meget højere grad end voksne om deres planer, og derfor bebuder de også ofte deres gerning på forhånd.

/ritzau/dpa