Vinterens sidste supper

Selvom supper kan spises hele året, så er de for mig forbundet med vinter

Vinterens sidste supper. -
Vinterens sidste supper. -. Foto: stckxchng.

Det gode ved supper er, at stort set alt kan bruges i dem. Med bare en smule forskellige grøntsager kan en klar eller blendet suppe hurtigt koges sammen, og det gør det til nem og sund mad.

Hele vinteren har det været let at finde de tunge rodfrugter og de holdbare kåltyper hos grønthandlere og supermarkeder, men snart begynder butikkerne i stedet for de mere bastante vinterafgrøder at udstille varer, der lige er trukket op af jorden eller plukket fra træer og buske. Den nye sæsons mange friske tilbud passer for mig ikke til supper. Ikke fordi det ikke er muligt at lave kolde, lækre sommersupper, men jeg kan bare bedst lide mine friske, nyplukkede grøntsager sprøde. Derfor pakker jeg suppeøsen væk for en tid, men snupper på falderebet lige en suppesmagningsaften.

I stedet for kun at lave én suppe er det nemlig godt med alternativer. Supper er relative nemme at lave, og de kan fryses ned uden problemer.

Det kan derfor spare tid og kræfter i køkkenet senere hen at koge en ordentlig portion nu. Samtidig kan det godt blive lidt kedeligt kun at have en suppe på bordet, når nu der er så mange spændende muligheder.

Til aftenens suppemenu har jeg valgt to meget forskellige supper. Den ene er inspireret af Middelhavets ingredienser, mens den anden stammer fra Indien. Begge kan de laves krydrede, men chili-volumenen er mulig at regulere, hvis man ønsker dem mildere.

Den første, rød peberfrugt og chilisuppe, er en forholdsvis let suppe og god at begynde med. Men kun hvis man ikke laver den for chilistærk og derved pacificerer smagsløgene fra begyndelsen.

Den anden stærk dhal- og gulerodssuppe med yoghurt er mere krydret og mættende. Dog ikke mere, end der stadig er plads til det vigtigste supplement til retterne brødet.

Til disse to har jeg valgt at servere et mix af rustikt tomat- eller olivenbrød og indisk naanbrød.

Dog kan helt almindeligt franskbrød eller flutes også fungere, bare der er noget gods i brødet, og det har en effektiv sugeevne og en god skorpe.

Velbekomme!