En handlingens mand

Som ung drømte Kim Hartzner om at blive læge for at gøre en forskel. Men hans skæbne blev nødhjælpsorganisationen Mission Øst, som han selv satte i verden, og hvor han i de seneste 10 år har været general- sekretær. I morgen fylder han 50 år

Mission Østs grundlægger og generalsekretær, Kim Hartzner, der i morgen fylder 50 år, beskrives som en mand, der sætter handlinger bag sine ord. -
Mission Østs grundlægger og generalsekretær, Kim Hartzner, der i morgen fylder 50 år, beskrives som en mand, der sætter handlinger bag sine ord. -. Foto: Mette Frandsen.

Kim Hartzner er en mand, der sætter handlinger bag sine ord.

Bistands- og missionsorganisationen Mission Østs generalsekretær gennem mere end ti år er en mand, der er kendt for at være engageret til fingerspidserne i det, han laver, og en mand, der gør alt for at gennemføre de mål, han sætter op for sig selv.

Ikke for sin egen karrieres skyld, men fordi han vil gøre en forskel for andre mennesker. Hans slogan er "aldrig at give op", og det bruger at han til at få kæmpe for sin grundholdning. Som kristen har man "et særligt ansvar for at skabe en bedre verden og bekæmpe uretfærdigheden", som han selv har formuleret det i et tidligere interview her i avisen. En tilgang til livet, som han har arvet hjemmefra efter faderen, René, der var aktiv i Pinsebevægelsen, og som blandt andet arbejdede med at hjælpe forfulgte kristne i det kommunistiske Østeuropa.

Faderens rejser inspirerede den unge Kim, der som teenager flere gange rejste på interrail ind bag jerntæppet med en rygsæk fuld af bibler til forfulgte og undertrykte kristne. Hans aktivisme gjorde ham et par år senere landskendt, dog i en helt anden sammenhæng. Her kom han i medierne og i direkte tv lørdag aften, fordi han havde overmalet et vægmaleri på Birkerød Station af en korsfæstet Jesus-figur med en stor, erigeret penis, der var malet af provo-kunstneren Jens Jørgen Thorsen.

Siden sporede hans aktivisme og livsindstilling ham ind på medicinstudiet, for at han derigennem kunne hjælpe andre mennesker. Men skæbnen ville det anderledes.

Kort efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 grundlagde Kim Hartzner nemlig Mission Øst sammen med faderen. Begge havde på deres rejser til det kommunistiske Østeuropa oplevet stor fattigdom, og typisk for de to aktivister mente de, at det nu var på tide at gøre noget ved sagen. Og trods flere perioder med læge-vikariater, har arbejdet i Mission Øst siden udgjort omdrejningspunktet for Kim Hartzners arbejde.

Gennem årene har han rejst meget i Østeuropa, ikke mindst i Armenien, hvor han i flere år boede fast sammen med sin kone og deres fire drenge. I takt med at nødhjæpsarbejdet i Mission Øst har udvidet sig, har Kim Hartzner også haft flere rejser til Nepal og Afghanistan. Hans mange rejser og engagement kan ifølge bekendte kun lade sig forene med familielivet, fordi hans familie støtter ham i alt, hvad han gør. Noget, som Kim Hartzner godt er klar over, og som han "er dem evigt taknemmelig for", som en bekendt udtrykker det.

Det sker, at Kim Hartzner savner lægegerningen. Men meget taler for, at han brænder så meget for sit nuværende virke, at han vil blive ved med arbejde med nødhjælpsarbejde resten af livet. Som en af hans bekendte siger:

- Det her er hans liv, og han kan simpelthen ikke lade være.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk