Flygtende tamiler kan blive brikker i etnisk spil

En del af de tamiler, der i øjeblikket flygter fra krigen mellem De Tamilske Tigre og Sri Lankas regeringshær, risikerer aldrig at komme tilbage. Regeringen har tidligere benyttet tamilers flugt til at ændre den etniske sammensætning

Internt fordrevne sri lankanske tamilere er samlet i en flygtningelejr nær byen Vavunyia i det nordlige Sri Lanka. -
Internt fordrevne sri lankanske tamilere er samlet i en flygtningelejr nær byen Vavunyia i det nordlige Sri Lanka. -. Foto: STR Denmark.

Mens den tamilske oprørsbevægelse, De Tamilske Tigre, og Sri Lankas regeringshær opfører det, der kan blive det blodige slutspil på østatens 26 år lange borgerkrig, forsøger tusindvis af civile tamiler at slippe væk fra den stadig mere koncentrerede krigszone. De seneste uger er flere end 100.000 mennesker flygtet - og i alt er op mod 700.000 tamiler nu fordrevet fra deres oprindelige hjem på grund af borgerkrigen.

- Det er lidt kaotisk. I sidste uge kom der 50.000 mennesker, så det tager lidt tid at få dem registreret og hjulpet videre, fortæller Lilli Olsen, der arbejder for Dansk Flygtningehjælp i byen Vavuniya i det nordlige Sri Lanka.

I første omgang får flygtningene dækket deres behov for tryghed, mad, vand og tæpper. De bliver indlogeret på de skoler, der findes i byen, samt i midlertidige teltlejre. Derefter bliver de fordelt videre ud i landet til mere permanente flygtningelejre, men det endelige mål er naturligvis, at de på et tidspunkt kan vende tilbage til deres landsbyer.

- Det er bedst, når man kan vende hjem så hurtigt som muligt. Men det er ikke altid så let. Det er ikke nok, at krigen er standset. Mange områder er mineret, og de skal ryddes, før de er sikre. Andre områder er fuldstændig jævnet med jorden, og der skal alt bygges op igen. Endelig er det regeringen, der afgør, hvornår de åbner et område. Det er ikke alle flygtninge, der får lov til at vende tilbage, siger Lilli Olsen i telefonen fra Vavuniya.

Det sidste kan dække over, at Sri Lankas regering i nogle områder meget bevidst benytter flygtningestrømmene til at ændre på befolkningens etniske sammensætning ved at overdrage tamilske ejendomme og områder til singalesere.

Det er især sket i den østlige provins, siger Mikkel W. Kaa- gaard, specialestuderende på Institut for Historie og Områdestudier ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen "Sri Lanka: Fra selvstændighed til selvmordsterrorisme".

- Det har været brugt gennem hele landets historie. For eksempel boede singaleserne oprindeligt meget koncentreret i den sydvestlige del af Sri Lanka, men da de fik brug for mere jord, koloniserede man den østlige del af landet og forskubbede tamilerne på en måde, så man også fik skåret et sammenhængende tamilsk område over i to dele. Man kan sige, at det er en form for etnisk udrensning med fredelige midler, siger Mikkel W. Kaagaard.

I Trincomalee-distriktet på østkysten er den singalesiske befolkning i nogle områder således vokset fra mellem 0,3-13 procent til mellem 58 og 83 procent.

- Gennem årene er det sket nogle meget omfattende forskydninger i den etniske sammensætning til singalesernes fordel, og regeringen bruger stadig bosættelsespolitik meget bevidst, siger Mikkel W. Kaagaard.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk