Prins Charles vil redde verden

Med sit engagement i en kommende bog og dokumentarfilm håber prins Charles at gøre menneskeheden opmærksom på, at vi skal være bedre til at passe på naturen

Prince Charles har i mange år været optaget af økologi og bevarelse af naturen. Her ses han sammen med sin kone, Camilla, under et besøg på Galapagos-øerne tidligere på året. -
Prince Charles har i mange år været optaget af økologi og bevarelse af naturen. Her ses han sammen med sin kone, Camilla, under et besøg på Galapagos-øerne tidligere på året. -. Foto: .

Menneskene er ikke gode nok til at passe på Moder Jord. Det er i korte træk budskabet fra den britiske tronfølger. Hans nyeste projekt er en bog og en tilhørende dokumentarfilm, som begge får titlen "Harmoni". Formålet er, at fortælle folk om deres ansvar for naturen.

Dermed viser den ofte åbenmundede prins Charles, at han ikke blot vil sidde og vente på, at han overtager tronen, men at han også vil blande sig i, hvordan menneskene forvalter deres verden.

Dokumentarfilmen bliver i øjeblikket produceret i USA, og henter blandt andet inspiration i "En ubekvem sandhed" - succesfilmen om miljøforandringer, som den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore stod bag.

Såvel film som bog kommer først næste år, men det forventes af prinsen af Wales, som er den officielle titel for den britiske tronfølger, på forhånd vil donere sin andel af eventuelle indtægter til sin velgørende fond "The Prince's Trust".

Projektet handler om nødvendigheden af, at menneskene lever i harmoni med naturen. Men bog og film vil prinsen også angribe multinationale koncerner, som ifølge prins Charles ikke gør nok for naturen.

Prinsen har udsendt en erklæring i forbindelse med projektet.

- Jeg tror på, at sand bæredygtighed fundamentalt afhænger af, at vi ændrer vores opfattelse og udvider vores fokus, så vi igen forstår, at vi har en hellig forpligtigelse som forvaltere af tingenes naturlige orden, fastslår prins Charles i udtalelsen.

Det er en forpligtigelse, som den stærkt økologisk engagerede prins ikke mener menneskene lever op til.

- I nogle af vore handlinger opfører vi os, som vi er herrer over naturen. I andre tilfælde er vi passive tilskuere. Hvis vi kan genskabe følelsen af harmoni, følelsen af vi er en del af naturen og ikke adskilt fra naturen, så vil vi måske være mindre tilbøjelige til at se verden som et stort produktionssystem, som er i stand til konstant at øge produktionen til gavn for os, advarer prins Charles.

Han er kendt for sit store engagement i naturen, og han lancerede i 1990 det økologiske fødevaremærke "Duchy Originals" med udgangspunkt i produkterne fra hans gods "Highgrove". Men han er også jævnligt under kritik for dobbeltmoral, fordi hans officielle rejser jorden rundt er belastende for miljøet.

Bogen bliver skrevet i samarbejde med to andre forfattere, hvoraf den ene, Tony Juniper, er tidligere direktør for organisationen "Friends of the Earth".

- Jeg håber, hans tanker vil føre debatten, om at finde den rette balance mellem de økonomiske og økologiske behov, til en ny fase. Prinsen tror, at krisen handler om at forstå, hvor vigtigt økologi er, siger Tony Juniper til avisen The Guardian.

norum@kristeligt-dagblad.dk

Bjarne Nørum skriver fra Storbritannien