Kongelige kroner under lup

Årsrapporten om kongehusets virksomhed er et udtryk for de kongeliges ønske om at vise imødekommenhed over for befolkningen, siger ekspert i kongehuset

Årsrapporten om kongehusets virksomhed er et udtryk for de kongeliges ønske om at vise imødekommenhed over for befolkningen, siger ekspert i kongehuset. -
Årsrapporten om kongehusets virksomhed er et udtryk for de kongeliges ønske om at vise imødekommenhed over for befolkningen, siger ekspert i kongehuset. -. Foto: Keld Navntoft.

Hvor rejste Dronningen og Prinsgemalen på statsbesøg i 2008? Hvad gør kongehuset for at sikre personalets trivsel? Og hvor stort var underskuddet på kronprinsparrets budget i 2008? Alt det og meget mere kan man finde svar på sammen med mange andre informationer om husholdning, udgifter og rejseaktiviteter i det danske kongehus i den netop udgivne årsrapport om kongehusets virksomhed. Rapporten, der i år udgives for femte gang, indeholder nemlig meget mere end bare en gennemgang af de kongeliges husholdningsregnskab. For eksempel er der også et helt tema om traditionen med, at statsoverhoveder og gæster af fyrstelig rang indridser deres navne i ruder på Fredensborg Slot.

Årsrapporten er et udtryk for de kongeliges ønske om at vise imødekommenhed over for befolkningen, mener lektor ved Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, historiker og ekspert i kongehuset Sebastian Olden-Jørgensen.

- Årsrapporten er en del af en international trend, som begyndte i det engelske kongehus. Det er en tilpasning til den moderne politiske kultur, hvor der et stort ønske om åbenhed og gennemsigtighed. Man kan også se det som en slags indrømmelse over for befolkningen, der giver goodwill, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Han afviser, at en årsrapport, hvor vi kan læse om, hvad kongehuset bruger sine penge til, skulle fjerne mystikken fra de royale.

- Mystikken har mere at gøre med personerne. Ikke så meget med deres økonomi, siger han.

Men kommer det egentlig befolkningen ved, at kronprinsparret har underskud på deres budget?

- Egentlig ikke, men der er jo en grænseløs interesse i befolkningen for kongehuset, og så kan man sige, at gennemsigtighed også er en form for styring. Kun hvis man lægger tingene klart frem, kan man forklare sig, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Han kan godt forestille sig, at kongehuset i fremtiden vil vise endnu mere åbenhed.

- Med kronprinsparrets udtalelser om børneopdragelse har de jo nærmest som forældre valgt at bo i et glashus. Deres privatsfære på det område er svundet meget ind.

Svarene på de i indledningen opridsede spørgsmål er i øvrigt: Mexico og Tanzania. Kongehuset har uddannet en intern trivselskonsulent, og underskuddet på kronprinsparrets budget er på 2.131.374 kroner.

madsen@kristeligt-dagblad.dk