Kort nyt fra Kirke&Tro

Derfor varme hveder

Traditionen med at spise varme hveder kan med sikkerhed dateres tilbage til midten af 1800-tallet. Men nogle mener, at den muligvis er endnu ældre. Store bededag var den eneste dag i året, hvor landets bagere havde fri, og derfor lavede de ekstra store hvedeknopper på forhånd, så folk havde brød nok på helligdagen. Selve bededagen er dog langt ældre. Den blev indført af Christian V i 1686 for at samle årets mange bods- og bededage, der ifølge kongen tog for meget af befolkningens tid, der burde bruges på at arbejde i stedet for.


Metro skal grave om søndagen

Københavns biskop har udtrykt bekymring for en række kirker i forbindelse med anlægget af den kommende metro-strækning. Det skrev Kristeligt Dagblad om forleden, og Metroselskabet ved projektleder Jens Gravgaard svarer, at støj og periodevise gener for kirkerne i København ikke kan undgås. Men Metroselskabet vil via dialog med byggeriets nærmeste kirker forsøge at tilrettelægge arbejdet, så de gener minimeres. Ud fra detaljerede beregninger vurderer man, at der kan bygges sikkerhedsmæssigt forsvarligt ved de gamle bygninger. Støjende arbejde vil almindeligvis foregå på hverdage, men selve arbejdet med boring af tunnelerne vil foregå døgnet rundt alle ugens syv dage.

Pris til pilgrimsvandrere

Forfatter og tidligere rektor for Folkekirkens Pædagogiske Institut Jens Kristian Krarup fik sidste år Kristeligt Dagblads pris for sit livsværk "Den Danske Klosterrute". Ruten, som lægges ad stier og krogede veje, vil komme op på næsten 2000 kilometer på kryds og tværs gennem Danmark og forbinde omkring 40 danske klostre og klostersteder, samt kirker og seværdigheder. Nu har han videregivet prisen på 10.000 kroner til "Den Danske Klosterrutes Støtteforening" med det formål at markedsføre klosteruten, så den ikke ender som blot et bogværk, men også vil blive brugt af pilgrimme, turister og vandringsmænd. Overrækkelsen skete på foreningens årsmøde i Bellahøj Kirke for nylig, hvor formanden, sognepræst Erling Bjerrum-Pedersen modtog den store gave på foreningens vegne.

kirke@kristeligt-dagblad.dk