Georg Metz: 5 gode bøger til sommeren

Til flyveturen, strandturen eller sommerhusturen: Georg Metz giver her sit bud på fem bøger, der er værd at læse i løbet af sommeren

Forfatter, foredragsholder og anmelder Georg Metz. -
Forfatter, foredragsholder og anmelder Georg Metz. -. Foto: Kristian Djurhuus.

I sol og regn kan en spændende bog kaste nyt lys over sommeren. Forfatter, foredragsholder og anmelder Georg Metz anbefaler her fem faglitterære bøger, der er værd at læse i ferien.

527 sider, 400 kroner. Politikens Forlag.

- Søren Mørch gør noget dristigt: Han prøver at skabe nogle store sammenhænge, prøver at skabe syntese i historieskrivningen, og han prøver at vise de store drejninger i historien, der er kommet ved bestemte personer og begivenheder. Han lægger sig op ad den store amerikanske tradition for historieskrivning. Den er skrevet vældig godt, siger Georg Metz.

Læs interview med Søren Mørch: - Historien viser, at verden altid bliver bedre

Læs omtalen af bogen: Dannede mennesker har pligt til at være glade

272 sider, 349 kroner. Gyldendal.

- Det er en ret morsom fremstilling af kønsmoral og samværsformer i perioden 1880-1900. Hun har tidligere skrevet nogle meget morsomme bøger om guldalderen, og nogenlunde samme metode bruger hun her, hvor hun er meget fortrolig med personernes adfærd og motiver. Det er en sladderbog på højt niveau. Det er meget underholdende, siger Georg Metz.

211 sider, 248 kroner. Aarhus Universitetsforlag.

- Rune Engelbreth Larsens seneste bog er meget interessant som kommentar til vor tids mangel på tolerance. Dyrkelsen af intolerance kender vi fra det politiske flertal her i landet med Dansk Folkeparti. Han gør noget morsomt: Han viser, hvor nemt det er at være tolerant, og hvor fornuftigt det er at være religiøst tolerant, siger Georg Metz.

Læs omtale af bogen: Vitaminer til religionsdebatten

288 sider, 299 kroner. Kristeligt Dagblads Forlag.

- I flyet på vej på ferie tager jeg denne bog med på min kones anbefaling. Jeg er kommet et godt stykke ind i den. Den er interessant, fordi den handler mest om den tid, hvor Mandela begynder forhandlinger om at blive løsladt. Den demonstrerer hans fuldstændige overlegne menneskekundskab, og hvordan han vikler de hvide magthavere om sin lillefinger ved hjælp af sin begavelse. Han er så klog gennem hele forløbet, og der er ikke et øjeblik, hvor han afspejler bitterhed. Man tænker selv på, hvordan man ville have det, hvis man sad 23 år i fængsel for noget, man tror på. Men Mandela er fuldstændig cool, og dermed undgår han også en borgerkrig. Det er ret imponerende, siger Georg Metz.

Læs interview med John Carlin: Mandela - navnet på en uimodståelig cocktail

Læs omtale af bogen: Præsident for hele Sydafrika

528 sider, 399 kroner. Gads Forlag.

- Jeg vil anbefale bogen på det varmeste. Den kan man anbefale til alle, der forfalder til en af de mest tåbelige floskler, der findes: Den mørke middelalder. Hver eneste gang, der er noget, Pia Kjærsgaard (DF) ikke kan lide, så taler hun om, at det er fra den mørke middelalder. Hun skulle læse bogen, så ville hun ikke sige det længere. Den fortæller om den muslimske og den kristne verden, og der er glimrende afsnit om araberne i Spanien. Den er meget rig på oplysning, og den er meget, meget interessant, siger Georg Metz.

Læs omtale af bogen: Hvordan Europa blev Europa