Restaurering afslørede ægte Rembrandt-maleri

En rensning af et portræt afslører den hollandske malers egen signatur på maleriet, som man i årtier har troet var udført af en af hans elever

Konservatorer har i årevis hældet til den teori, at dette portræt var udført af Rembrandts elev Govert Flick. Nu viser det sig, at det er mesteren selv, der har ført penslen. Maleri af Rembrandt Harmensz van Rijn. -
Konservatorer har i årevis hældet til den teori, at dette portræt var udført af Rembrandts elev Govert Flick. Nu viser det sig, at det er mesteren selv, der har ført penslen. Maleri af Rembrandt Harmensz van Rijn. -.

Eksperter og konservatorer har i årtier diskuteret om portrætmaleriet "Pastor Swalmius" var en ægte Rembrandt eller blot malet af en af den store hollandske kunstners elever.

Men efter en restaurering, hvor konservatorer har fjernet et tyndt lag mørk fernis fra maleriet, er mesterens egen signatur pludselig kommet til syne på portrættet fra 1637. En opdagelse, der ikke overraskende skaber stor glæde på Koninklijk Museum voor Schone Kunsten i Antwerpen, der er indehaver af maleriet.

– Signaturen og datoen, vi har fundet under restaureringen, er præcis de samme, som signaturen på et tilsvarende ægte Rembrandt-maleri i Washington. Derudover har vi opdaget, at maleriet er udført på samme stykke lærred som to Rembrandt-malerier i henholdsvis Sankt Petersborg i Rusland og Frankfurt i Tyskland, siger museets talskvinde, Veronique van Passel, til den engelske avis The Times.

Museet købte i 1886 maleriet for den dengang svimlende sum af 200.000 franske franc efter forsikringer om, at det var ægte. Siden har flere eksperter og museets egne konservatorer sået tvivl om maleriets ægthed, og efter en undersøgelse i 1969 hældte de efterhånden mere til, at maleriet snarere måtte være udført af Rembrandts elev Govert Flinck.

Ifølge Veronique van Passel er denne tvivl opstået gennem årene, fordi tidens tand tilførte maleriet et sort lag fernis, der skjulte mesterens signatur for eksperterne indtil den netop overståede rensning.

Afsløringen af portrættet af den ukendte hollandske præst Eleazer Swalmius som en ægte Rembrandt betyder i øvrigt, at portrættets værdi er tyvedoblet fra 6,3 millioner kroner til knap 175 millioner kroner.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk