I front med den moderne kunst

Museumsdirektør Holger Reenberg fra Heart, Herning Museum of Comtemporay Art, får fortsat den midtjyske by til at rage op i det kunstneriske landskab

For direktør på Heart, Herning Museum of Comtemporay Art, Holger Reenberg, er det en 14 år gammel drøm at præsenere den aktuelle udstilling med den græskfødte kunstner Jannis Kounellis. -
For direktør på Heart, Herning Museum of Comtemporay Art, Holger Reenberg, er det en 14 år gammel drøm at præsenere den aktuelle udstilling med den græskfødte kunstner Jannis Kounellis. -. Foto: Heart.

Det var den fremsynede skjortefabrikant Aage Damgaard, der i sin tid gjorde det midtjyske Herning til et kraftcenter for moderne kunst, da han lod Carl-Henning Pedersen udsmykke sin runde fabriksbygning og senere skænkede bygningen og sin store kunstsamling til Herning Kunstmuseum. Og det er museumsdirektør Holger Reenberg, der i dag står i spidsen for at føre de stolte kunsttraditioner videre i en by, der er kendt for at vove de store armbevægelser.

Stort var det også i begyndelsen af september i år, da Herning Kunstmuseum skiftede navn til Heart - en fiks sammentrækning af Herning og art - og indviede den nye museumsbygning, tegnet af den verdensberømte Steven Holl fra USA, der i sin arkitektur har forstået at indlemme det historiske ophav. Ser man museet fra luften, kan man se, at det er tegnet som fem skjorteærmer, der krydser hinanden

Trods sin københavnske baggrund er Holger Reenberg tilpas i Herning, hvor fremsynetheden og det brændende engagement i samtidskunsten passer perfekt til hans måde at anskue verden på. Han kan tale længe og begejstret om museets "huskunstner" Piero Manzoni, der har et af sine absolutte hovedværker "Socle du Monde", Jordens Sokkel, centralt placeret i Heart. Og det passer Holger Reenberg strålende, når Pia Kjærsgaard eller andre forarget fremhæver Manzonis værk "Merda d?Artista", en lille konservesdåse med kunstnerens egen afføring fra 1961, når de taler om den modernes kunst uforståelighed. Enhver diskussion af den art er en gevinst for et museum som Heart, mener han, og lægger vægt på, at kunsten somme tider skal kunne provokere, andre gange bare føre til en strøtanke, en association eller en stille forundring.

Lige nu og frem til den 10. januar er særudstillingen på Heart med den græskfødte kunstner Jannis Kounellis, som Holger Reenberg gerne har villet lave udstilling med, lige siden han for 14 år siden var museumsinspektør på Arken i Ishøj. Dengang var udstillingen sat på skinner, men måtte opgives, da afsløringerne om museumsdirektør Anna Castbergs falske cv rullede. Kounellis? kunst er for Reenberg en hovedkulds fascination, der stimulerer både sanseligt og intellektuelt. Et element har dog måttet fjernes, da en dyreværnsforening meldte museumsdirekøren til politiet for at have en papegøje i lænke i forbindelse med udstillingen. Der var tale om amazonpapegøjen Frede, som nu i stedet lever sit liv i et stort bur lige uden for Holger Reenbergs kontor og er blevet hele museets maskot.

Holger Reenberg er 53 år. Han er født på Frederiksberg som søn af skuespiller Jørgen Reenberg og Marianne Zobel og opkaldt efter farfaderen Holger Christian Frederik Reenberg, der også var skuespiller. Sin uddannelse i kunsthistorie færdiggjorde han på Københavns Universitet 1991, hvorefter han har været inspektør på både Louisiana, Trapholt og Arken, inden han i 2001 fik sit nuværende job som leder af Herning Kunstmuseum. Beslutningen om at flytte til Herning betegner han som sværere end forventet, men generelt er han et menneske, der kan føle sig hjemme mange steder, og som nyder den rejseaktivitet, der er knyttet til jobbet.

I fritiden går museumsdirektøren ofte ud i naturen med sit jagtgevær over skulderen, ligesom han har en passioneret interesse for boksning. Engang boksede han selv kampe, men nu er det mest noget, han nyder at kigge på. Holger Reenberg er gift med Charlotte Reenberg, sammen har de en søn på 14 år og en datter på 10 år.

washuus@kristeligt-dagblad.dk