Obama bejler til familier

Obama sætter nu ind for at hjælpe middelklassefamilier, så de både kan give deres unge en uddannelse og passe deres gamle

USA's præsident Barack Obama vil hjælpe trængte familier. -
USA's præsident Barack Obama vil hjælpe trængte familier. -. Foto: Chip SomodevillaPOOL Denmark.

Med en buket nye initiativer rækker præsident Barack Obama en hjælpende hånd ud til de mange forpinte middelklasse-amerikanere, der kæmper for at kunne tage sig økonomisk af deres familier.

Initiativerne blev præsenteret i mandags og sætter temaet for Obamas første "State of the Union"- tale om nationens tilstand, som finder sted i aften amerikansk tid.

Præsidentens nye pakke fokuserer særligt på "sandwich-generationen": De amerikanere, der er økonomisk klemt mellem at betale for deres børns uddannelser og at tage sig af deres aldrende forældre. Blandt initiativerne er programmer, der hjælper familier med at betale for børnepasning, at tilbagebetale studielån, at spare op til pension og at sørge for bedsteforældregenerationen.

Dagens tale kommer på et tidspunkt, hvor præsident Obamas popularitetstal er faldende, og det demokratiske parti frygter en revolte fra vælgerne ved midtvejsvalgene til Kongressen i november. Præsident Obama håber ifølge amerikanske nyhedsmedier på at bruge talen, der vises på alle landsdækkende tv-kanaler, til at synliggøre, at han har fokus på jævne amerikaneres økonomiske tryghed.

Middelklassen er særlig vigtig for Det Hvide Hus, fordi den repræsenterer en stor vælgergruppe, og fordi dens trivsel traditionelt fungerer som en slags lakmusprøve på hele nationens velbefindende. Og USA's middelklasse er under pres. Indtil for nylig nød generation efter generation en støt stigende levestandard, men inden for det seneste årti er kurven knækket. Middelklassens lønninger er ikke fulgt med de voksende leveomkostninger, og udgifter til sundhedsforsikringer og uddannelse er skudt voldsomt i vejret.

Ifølge amerikanske nyhedsmedier vil præsident Obamas tale i dag også kredse om jobskabelse, om behovet for at nedbringe underskuddet på statsbudgettet og om nødvendigheden af at ændre den giftige politiske kultur i Washington.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk

USA's præsident Barack Obama vil hjælpe trængte familier. -
USA's præsident Barack Obama vil hjælpe trængte familier. - Foto: USA's kongres/Wikimedia Commons