Amerikansk panda søger kinesisk lærer

En panda, der er født og opvokset i USA, er netop vendt til- bage til Kina og skal nu lære kinesisk

Mei Lan fotograferet i USA, hvor hun har boet de første år af sit liv og lært at forstå engelsk. Med hjemkomsten til Kina skal pandaen nu til at være tosproget. --
Mei Lan fotograferet i USA, hvor hun har boet de første år af sit liv og lært at forstå engelsk. Med hjemkomsten til Kina skal pandaen nu til at være tosproget. --. Foto: TAMI CHAPPELL Denmark.

Ni hao (hej) og velkommen hjem. Under stor mediebevågenhed landede to pandaer i går, fredag, i Kina efter at have tilbragt deres første leveår i USA. Ifølge en aftale mellem de to lande skal alle pandaer af kinesisk oprindelse før eller siden returneres til moderlandet.

Opmærksomheden har især været rettet mod en tre-årig panda ved navn Mei Lan (Smukke Orkidé). Pandaen har fået sin egen hjemmeside, hvor man nu søger efter en kinesisk lærer.

– Mei Lan har boet i USA, siden hun blev født, og hun kender derfor ikke det kinesiske sprog, forklarer Huang Xiangming, direktør for pandaens nye hjem, Chengdu Panda Research Center, til nyhedsbureauet Xinhua.

På hjemmesiden udspecificerer pandacentret kravene til den kommende sproglærer: Ansøgere skal have en bachelor- eller gerne højere universitetsgrad, en pletfri helbredsattest og være flydende i både engelsk og kinesisk. Desuden skal ansøgere mestre den lokale dialekt i Sichuan-provinsen, hvor pandacentret ligger.

– Pandaen skal lære Sichuan-dialekten, fordi det er det sprog, vi alle taler her. Hun skal lære enkelte, lette fraser, så hun for eksempel forstår, hvornår hun skal gå ind i og ud af buret, siger én af panda-passerne til nyhedsbureauet Associated Press.

Ud over sprogundervisning er der også taget andre initiativer, der skal lette overgangen fra en amerikansk til en kinesisk hverdag.

En dyrepasser fra Atlantas zoologiske have, hvor Mei Lan hidtil har boet, fulgte med i flyet til Kina og skal passe pandaen de første uger. Desuden medfølger en stor portion af pandaens yndlingskiks, men gradvist kommer kosten til at bestå af dampede kinesiske majsbrød samt frisk bambus, der er pandaers naturlige føde.

Når den første tid er gået, og Mei Lan er blevet mere kinesisk, følger endnu en udfordring, nemlig at finde en mage til hende.

På hjemmesiden kan man allerede nu stemme på otte forskellige han-pandaer og give et bud på, hvem der vil være mest passende. Panda-centret forbeholder sig dog retten til selv at tage den endelige beslutning. Den slags tages uhyre alvorligt, da pandaer er en truet art, blandt andet fordi de er meget lidt seksuelt aktive.

Der er kun omkring 1.600 vilde pandaer tilbage i naturen, mens 290 lever i fangenskab i Kina.

bundgaard@kristeligt-dagblad.dk

Mei Lan fotograferet i USA, hvor hun har boet de første år af sit liv og lært at forstå engelsk. Med hjemkomsten til Kina skal pandaen nu til at være tosproget. --
Mei Lan fotograferet i USA, hvor hun har boet de første år af sit liv og lært at forstå engelsk. Med hjemkomsten til Kina skal pandaen nu til at være tosproget. -- Foto: Wikimedia Commons.