DEBAT: Paven skal udskiftes

Det er ikke let at udskifte en pave, men det er sket tidligere i historien, og denne gang vil det være den eneste løsning, mener katolik Lennart Skov-Hansen

Pave Benedikt XVI må skiftes ud for at redde den katolske kirkes troværdighed, mener katolik Lennart Skov-Hansen
Pave Benedikt XVI må skiftes ud for at redde den katolske kirkes troværdighed, mener katolik Lennart Skov-Hansen. Foto: .

SOM ALMINDELIGT medlem af den katolske kirke er det nu på høje tid at melde sig i koret af kritikerne over for kirkens måde at håndtere pædofilisagerne på. Disse sager er dybt afskyelige. Kirken er hellig for de troende, men ikke mere hellig end at dens medlemmer – menige såvel som klerikale – må stå til regnskab for deres gerninger i det samfund, som de lever i.

Det har aldrig været praksis i den katolske kirke at indrømme udskejelser og fejltagelser. Derimod har den med alle midler forsøgt at dække over disse for at fastholde sin magt og autoritet. Kritikerne af kirken har fået mundkurv på, og kirken har holdt hånden over krænkerne. Ofrene har holdt sig skjult og levet med deres traumer af frygt for den stigmatisering, som de tidligere ville blive udsat for. Nu tør de komme frem og fortælle deres historier. Og godt for det.

Selv under kraftige arm-vridninger er kirkens ledere, præster, biskopper og paven i Rom utilbøjelige til at indrømme forbrydelser og fejltagelser – af frygt for at miste magt og grebet om de troende. Halvhjertede undskyldninger er utilstrækkelige. Nu må det være slut. Ofrene skal have oprejsning og vide, at de ikke har lidt forgæves.

SPØRGSMÅLET OM katolske præsters cølibat bliver nu bragt på banen som en mulig årsag til de mange pædofilisager. Tusinder af præster verden over søger hvert år om at blive løst fra deres embede for at gifte sig. Det er i sig selv en kendsgerning til eftertanke.

Den katolske kirkes troværdighed har allerede nået nulpunktet, men den vil ikke indrømme det. Der skal radikale midler til for at genoprette troværdigheden. Derfor er der behov for en grundig forårsrengøring i Vatikanet.

Det er ikke let at udskifte en pave, men det er sket tidligere i historien, og denne gang vil det være den eneste løsning – og med ham den hær af ældede biskopper og kardinaler, som er med til at opretholde kirkens magtapparat i Vatikanet.

Et magtapparat, som er funderet på lerfødder og givetvis ikke på Vorherres ønske om en inklusiv og ydmyg kirke.

Lennart Skov-Hansen,
Pilevej 73,
Tølløse