Styrk bispevalgs-proceduren

Stiftsråd kan få en central rolle i bispevalg, mener formand og næstformand for Grundtvigsk Forum

Ved at inddrage stiftsrådene kan man skabe en mere oplyst valgkamp ved bispevalg, mener Grundtvisk Forum.
Ved at inddrage stiftsrådene kan man skabe en mere oplyst valgkamp ved bispevalg, mener Grundtvisk Forum. Foto: Keld Navntoft.

I Kristeligt Dagblad den 10. april udtrykker Thomas Reinholdt Rasmussen kritik af vores forslag om at kigge afviklingen af bispevalgene efter i sømmene og lade stiftsrådene få en mere aktiv rolle. Han påstår ukorrekt, at vi ønsker ændring af den formelle valgprocedure. Han drager den fejlagtige slutning, at vore forslag er udtryk for en manglende respekt for den demokratiske valghandling og antyder, at vi skulle mene, at de sidste tre bispevalg er slået fejl. Det har intet på sg.

Derudover finder han det ugrundtvigsk, når vi foreslår, at stiftsrådene mere aktivt inddrages i tilrettelæggelsen af bispevalgene. Så ugrundtvigsk, at vi dømmes ude, hvorfor vi begge burde trække os ud af Grundtvigsk Forum.

Det må dog være muligt at rejse en række principielle problemer omkring bispevalgkampene, uden at det er et udtryk for en kritik af resultatet af disse. Grundtvigsk Forum har rent faktisk bevilget økonomisk støtte også til den nu valgte Aalborg-biskops kampagne, og vi har ingen grund til at anfægte de to andre biskoppers kvalifikationer.

Vi har meget bevidst valgt at fremkomme med vore synspunkter på et tidspunkt, hvor ingen valgkamp er i gang, men samtidig så tæt på, at vi husker forløbene. Vi peger i den forbindelse på, at de nye stiftsråd kunne have eller kan få en central rolle i tilrettelæggelsen af bispevalget. Gennem deres arbejde har de et godt kendskab til stiftet og til de konkrete opgaver og udfordringer, den nye biskop kommer til at stå over for. Ikke for at løfte valget op i stiftsrådene, og derved ud af menighedsrådene, men for at disse får det bedst mulige beslutningsgrundlag. Grundtvigsk Forums kirkepolitik har altså ikke, som det nævnes, som mål at stække folkets indflydelse på valg af biskop. Tværtimod! Det handler blot om ordentlig folkeoplysning.

Menighedsrådsmedlemmer er naturligvis interesserede i at være klædt godt på til at afgive deres stemme. Deres kendskab til kandidaterne kan være yders perifert. De må derfor med rette forvente, at kandidaternes kvalifikationer bliver godt oplyst. Det kræver god forberedelse og afvikling af valgkampene. Også for at sikre, at alle kandidater får de bedste muligheder for at komme til orde – mundtligt som skriftligt. Og ja! For at modvirke, at tilfældigheder kommer til at spille en rolle. Her kunne de demokratisk valgte stftsråd komme til at spille en rolle.

I Thomas Reinholdt Rasmussens optik er stiftsrådene elitære og derfor ugrundtvigske. Vi minder om, at de er en valgt forsamling – alle stiftets menighedsrepræsentanter og præster er valgbare og valgbestyrelsen består af tre valgte medlemmer af menighedsråd i provstiet samt provsten. Bold eller person! At blive dømt ude som ugrundtvigsk fremmer ikke samtalen. Vi opfordrer Thomas Reinholdt Rasmussens til at lege med og forholde sig til sagen i stedet for at stille sig ud på sidelinjen.

Torsten Johannessen og Helge Baden Nielsen er hhv. formand og næstformand for Grundtvigsk Forum