CO2 kan være skyld i nærdødsmystik

Lyset for enden af tunnelen kan skyldes forhøjet indhold af CO2 i blodet, mener forskere

At se lys for enden af en tunnel er en af de mest almindelige nærdødsoplevelser.
At se lys for enden af en tunnel er en af de mest almindelige nærdødsoplevelser. Foto: Anders Aagaard.

Flere mennesker oplever tunnelsyn, skarpt lys og mystiske stemmer, hvis de er tæt på at dø. Nu tyder ny forskning på, at sådanne nærdødsoplevelser opstår på grund af et forhøjet niveau af CO2 i blodet i tiden omkring, at hjertet går i stå.

Tidligere har de mystiske oplevelser fået folk til at tale om guddommelig indgriben i deres liv og en kraft, der vristede dem fri af dødens greb. Men de nye forskningsresultater punkterer måske den forestilling.

Leder af forskningsholdet fra Maribor Universitet i Slovenien Zalika Klemenc-Ketis siger til det videnskabelige magasin New Scientist, at forskningen ikke giver den endelige forklaring på nærdødsoplevelser, men at CO2-opdagelsen har bragt dem tættere på årsagen:

– Vi kan ikke sige, at det er den eneste grund, men det forklarer delvist de fysiske mekanismer af nærdødsoplevelser. Jeg tror, et forhøjet niveau af CO2 er skyld i hallucinationerne, og det kan være en del af nærdødsoplevelserne.

Læs også:Tema: Døden

Forskningsholdet har taget blodprøver fra 52 mennesker, lige efter at de har haft hjertestop og har overlevet. 11 af de 52 fortalte efterfølgende, at de havde haft en nærdødsoplevelse, og de 11 havde betydeligt mere CO2 og kalium i blodet end normalt.

Men Zalika Klemenc-Ketis tilføjer, at flere af de andre patienter også havde forhøjede CO2-tal, og at det altså ikke for alle gav udslag i nærdødsoplevelser.

Tidligere er forskellige psykologiske faktorer også blevet knyttet til nærdødsoplevelser. Fire bestemte grupper af mennesker rapporterer for eksempel om flere nærdødsoplevelser. Det gælder unge mennesker, de dybt religiøse, folk, der frygter døden meget, og de mennesker, der har været ved at dø flere gange.

Andre undersøgelser har tidligere forbundet CO2 i blodet med hallucinationer. Folk, der lider af højdesyge efter at have besteget bjerge, fortæller om at have oplevet noget af det samme som mennesker, der har været ved at dø. Og højdesyge kendetegnes blandt andet ved ubalance i blodets CO2-indhold.

julie.hansen@kristeligt-dagblad.dk