Engelsk kirke vil gennemtrumfe kvindelige biskopper

Forslag om kvindelige biskopper i den anglikanske Church of England giver ikke mange indrømmelser til modstanderne

(Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Scanpix 2010)
(Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Scanpix 2010). Foto: Jeppe Bøje Nielsen.

Kvindelige biskopper er godt på vej til at være en realitet i den engelske kirke. Et udvalg har efter års arbejde offentliggjort det endelige forslag. Forslaget skal formelt besluttes på kirkens synode til sommer. Bliver det vedtaget, kan kirken få sin første kvindelige biskop i 2014 – 20 år efter den første kvindelige præst.

Med forslaget har ledelsen i den anglikanske Church of England valgt at overhøre advarslerne fra modstanderne af kvindelige biskopper.

Forslaget er beskrevet i en 142 sider lang rapport, hvor alle parter i kirken er blevet hørt. Men modstanderne af kvindelige biskopper føler sig overhørt. Forslaget gør det klart, at kvindelige biskopper skal være biskopper på lige fod med deres mandlige kolleger. Forslag om, at modstanderne kan have deres egen selvstændige fløj uden kvindelige biskopper er også afvist. Rapporten slår desuden fast, at sogne ikke kan skifte til et andet bispedømme, hvis de ikke vil referere til en kvindelig biskop.

– Faktum er, at vi ikke har formået at komme med et forslag, som alle siger, de kan leve med, hedder det i forordet til rapporten.

Et ordvalg, som biskoppen af Fulham bekræfter.

– Jeg tror ikke, at jeg har andre muligheder end at forlade kirken, siger John Broadhurst til avisen Daily Telegraph.

Han er en af de tre biskopper, der i sidste uge var på besøg i Vatikanet for at gøde jorden for en anglikansk-katolsk fraktion inden for rammerne af den katolske kirke.

Den liberale fløj i kirken har tidligere frygtet et udvandet forslag, som nok ville indføre kvindelige biskopper, men med en række forbehold.

– Det er den rette beslutning, at Church of England som helhed accepterer kvinder og mænd som ligeværdige over for Gud i alle dele af præstegerningen, hedder det i en udtalelse fra gruppen Woman and the Church.

Forslaget skal endelig behandles midt i juli, hvor de 470 medlemmer af den generelle synode, det øverste besluttende organ i Church of England, skal stemme om hver eneste paragraf i forslaget.

Ordningen vil ligestille Church of England med den anglikanske kirke i USA, Canada, Australien, New Zealand og Skotland.

norum@kristeligt-dagblad.dk