Kort nyt

Mælk er bedre end sit rygte

Mange dropper mejeriprodukterne af hensyn til helbredet – og den slanke linje. Men dansk forskning viser, at kalken faktisk kan være en hjælp til at forebygge netop fedme og ligefrem også hjælpe til vægttab. Kalk har nemlig ikke alene betydning for vores knogler, men også for vægten. Forskere fra Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har således vist, at kalcium fra mejeriprodukter hæmmer kroppens fordøjelse af fedt, øger udskillelsen af fedt med afføringen og samtidig mindsker stigningen af fedt i blodet efter et fedtrigt måltid.

Kilde: Helse.dk

Graviditet forandrer hjernen

Det er ikke bare kroppen, der antager nye former under en graviditet. Også hjernen forandres for altid. Det tyder ny forskning – der vel at mærke er udført på mus – i hvert fald på. Forskere fra det amerikanske Emory University har målt, hvor kraftigt forskellige mus reagerer på henholdsvis kaldelyde fra museunger og almindelige lyde. De fandt, at hunmus, der havde fået unger, reagerede meget kraftigere på kaldelydene end på almindelig støj. Hanmus, der var fædre til flere kuld, var også mest interesserede i lydene fra ungerne. Efterfølgende undersøgelser af musenes hjerner viste, at hjernecellerne hos hunmus, der har fået unger, reagerer hurtigere på kaldelydene end hos hunmus uden unger.

Mors stemme gør piger lykkelige

Et telefonopkald fra mor er ikke bare beroligende, men kan ligefrem virke lykkestimulerende hos unge piger. Det viser en undersøgelse fra University of Wisconsin-Madison. I forsøget blev en gruppe 7-12-årige piger udsat for forskellige stressende opgaver. Herefter blev de delt i tre grupper, hvoraf den ene blev mødt af knus og kys fra deres mor, den anden blev sat til at se en film, og den sidste gruppe fik udleveret en telefon, hvortil deres mor ringede. Og konklusionen var klar: De piger, der snakkede med deres mor, opnåede en positiv hormonel reaktion. Mors stemme fremkaldte ganske enkelt et kærlighedshormon – uanset om den var "live" eller over telefonen.

Kilde: videnskab.dk

Danske mænd bliver mindre mandige

Danske mænds testosteronniveau daler. Det fremgår af en undersøgelse, som Rigshospitalet står bag. Her fremgår det, at graden af det mandlige kønshormon gennemsnitligt er faldet med 14 procent, hvis man sammenligner mænd født i 1920?erne med mænd født i 1960?erne. Undersøgelsen viser også, at det vigtige protein SHBG, der binder testosteronet, er faldet med 26 procent i samme periode. Læger peger på ftalater og pesticider i produkter og fødevarer samt usund livsstil med for lidt motion og for meget fastfood og rygning som mulige årsager.