Blandet modtagelse af biskop som ny formand for menneskerettigheder

Biskop i Århus Stift Kjeld Holm bliver ny formand for Institut for Menneskerettigheder. "Udsigt til tåbeligheder," lyder det fra Jesper Langballe (DF)

ARKIV - Århus-biskoppen, Kjeld Holm, bliver ny formand for Institut for Menneskerettigheder (IMR). Han har siddet i Rådet for Menneskerettigheder og IMRs bestyrelse siden 2003 og har gennem det seneste år fungeret som næstformand i bestyrelsen. -
ARKIV - Århus-biskoppen, Kjeld Holm, bliver ny formand for Institut for Menneskerettigheder (IMR). Han har siddet i Rådet for Menneskerettigheder og IMRs bestyrelse siden 2003 og har gennem det seneste år fungeret som næstformand i bestyrelsen. -. Foto: Claus Bech/til web.

Biskop Kjeld Holm blev i torsdags udnævnt til formand for Institut for Menneskerettigheder. Han har siden 2003 siddet i Rådet for Menneskerettigheders bestyrelse, det sidste år som næstformand.

Jesper Langballe, kirke- og forskningsordfører for Dansk Folkeparti, retter allerede nu en kraftig kritik mod Kjeld Holm og hans nye formandspost.

"Jeg vil sige, at der passer Kjeld Holm ganske udmærket. Jeg ved ikke, om han kan øge antallet af tåbeligheder og fejlvurderinger, som Institut for Menneskerettigheder laver, men han vil utvivlsomt gøre sit bedste," siger Jesper Langballe og uddyber:

"Jeg bygger min vurdering på hans tid som formand for Nævnet for Etnisk Ligestilling. Det har jo været ham og Morten Kjærum (tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder, red.), der siden 2001 har forsikret os om, at hver gang vi strammede udlændingepolitikken, så kunne det ikke lade sig gøre, fordi det stødte sammen med de internationale konventioner. Og hver gang har det vist sig at være forkert," siger Jesper Langballe. Han kritiserede også Kjeld Holm, da han var formand for Nævnet for Etnisk Ligestilling, som regeringen nedlagde under sin omfattende oprydning blandt råd og nævn tilbage i 2002.

Astrid Krag, der er integrations- og asylordfører for Socialistisk Folkeparti, kalder valget af Kjeld Holm "godt", men tilføjer dog:

"Jeg går ud fra, at han går ind i det, med den baggrund, han har i diskussionerne om menneskerettighedernes betydning, og at det bliver det, der kommer til at spille en rolle for hans arbejde i højere grad end den kirkelige baggrund."

Hos Dansk Flygtningehjælp glæder man sig over valget af Kjeld Holm:

"Kjeld Holm er velkommen. Han er en velkendt figur i arbejdet med menneskerettigheder og etniske minoriteter," siger generalsekretær Andreas Kamm.

Selv skriver Kjeld Holm i en pressemeddelelse:

"Instituttet har jo altid haft en stor plads i mit hjerte, og jeg glæder mig selvfølgelig meget til det fremtidige arbejde. Jeg synes aldrig, behovet for et menneskerettighedsinstitut har været større, og her tænker jeg ikke bare internationalt."

Kjeld Holm skal foreløbig sidde som formand til og med juni 2011. Han afløser advokat Sune Skadegård Thorsen på formandsposten.

skovhoej@kristeligt-dagblad.dk