Første kuld svaler forlader reden

Er du en af de mange, der har svaler boende i din garage eller dit udhus, kan du for tiden se små unger tage deres første tur ud over redekanten

Svaleunger gør sig i disse dage klar til at tage ud at afprøve flyvefærdighederne og opdage verden. --
Svaleunger gør sig i disse dage klar til at tage ud at afprøve flyvefærdighederne og opdage verden. --. Foto: Jan Jørgensen.

Der er nok sommerfugle i maven på en hel del svaleunger for tiden. Ikke i bogstavelig forstand (svaler spiser mest fluer, edderkopper, myg og biller), men fordi verden uden for reden skal til at udforskes. Det er nemlig nu, det første kuld svaleunger er flyveklare og letter fra fremspring og loftsbjælker overalt i landets lader, garager og udhuse.

Det er de landsvaler, der kom hertil i april-maj fra Afrika, som allerede er klar til at sende ungdommen af sted. De voksne følger dem dog stadig tæt, og det kan høres, for ungerne tigger højlydt om mad, når deres forældre nærmere sig. Kun de sundeste og mest overlevelsesdygtige unger får opmærksomhed – disse kan i øvrigt kendes på at have et særligt rødt gab.

Svalerne når at lægge et andet kuld æg under opholdet i Danmark, og det sker typisk sidst i juli. Æggene ruges i 14 dage, ungerne samler mod i tre uger, og så gentager seancen sig med mere eller mindre veludviklede flyvefærdigheder og den nærmest knitrende lyd af unger, der tigger mad.

Sidst i september forlader svalerne igen landet for vinteren og søger i store flokke mod tagrørsbevoksninger for at overnatte før den lange tur til Afrika.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk