Heste er Frankrigs nye skraldemænd

I flere franske byer erstatter hestetrukne kærrer traditionelle skraldevogne. Det nedsætter CO2- udslippet og for-bedrer bymiljøet

Hestetrukne skraldevogne er ved at blive moderne i Frankrig. Her er det en skraldevogn cirka anno 1880. -- Illustration: Amoret Tanner/Alamy/Scanpix.
Hestetrukne skraldevogne er ved at blive moderne i Frankrig. Her er det en skraldevogn cirka anno 1880. -- Illustration: Amoret Tanner/Alamy/Scanpix.

Hestekærrer mellem bilerne er sædvanligvis et fænomen, vi forbinder med udviklingslande, hvor moderniteten og velstanden endnu ikke har fået bugt med fattigdommen.

Men nu er hestetrukne kærrer på vej tilbage i bybilledet i mange franske byer. 130 byer har allerede sat heste på det kommunale budget, især til indsamling af genbrugsmaterialer.

"Vores hest, Festival de Mai, er billigere i drift og vedligeholdelse end en lille lastvogn," konstaterer Olivier Linot, kommunaldirektør i Trouville i Normandiet, en af pionerbyerne på området og desuden formand for Den nationale kommission for kommunale heste, som er blevet oprettet for at udvikle og koordinere initiativerne.

De første forsøg med "kommunale heste" begyndte for ti år siden, men med klimaforandringerne og behovet for at udvikle bæredygtige byer med så lavt et CO2-aftryk som muligt vokser interessen hastigt.

Når hestens CO2-aftryk skal beregnes, skal man huske at indregne for eksempel produktion af foder, hø og halm. Når alt er talt op, udleder hesten 35 procent mindre CO2 end et motordrevet køretøj. Men miljøgevinsten er ikke den eneste forklaring på hestenes succes.

"Hestene har en social dimension. De er med til at forbedre byens image i borgernes øjne. Og de kuske og andre medarbejdere, der indsamler genbrugsmaterialerne med hestevogn, nyder større anseelse og er mere tilfredse med deres arbejde og deres status," udtaler Olivier Linot til det franske nybedsbureau AFP.

Renovationssektoren er ikke det eneste område, hvor hesten får en renæssance i de franske byer. I Lyon, Frankrigs næststørste by, benyttes hestetrukne kærrer til vanding og vedligeholdelse af byens parker, og i Maxéville i udkanten af Nancy i det nordøstlige Frankrig er skolebussen i et af byens kvarterer blevet erstattet af en "hestesporvogn", der også transporterer de ældre på en ugentlig indkøbstur.

Men også andre dyr er på vej ind i bybilledet. I Besançon har bystyret anskaffet sig ikke færre end 60 geder, som sommeren igennem holder buskadser og græs nede i kommunens grønne områder.

"Geden trænger helt ind, hvor maskinerne har svært ved at komme frem, og jo flere torne, jo gladere er den. Og så hverken larmer eller forurener den," forklarer byens borgmester, Jean-Louis Fousseret i dagbladet Le Monde.

bpedersen@kristeligt-dagblad.dk