Præsteseminarium i Tyrkiet på vej mod genåbning

Den tyrkiske regering signalerer, at en genåbning af det græsk-ortodokse seminarium Halki ved Istanbul kan blive en realitet næste år

Efter pres fra EU åbner Tyrkiet nu det græsk-ortodokse seminarium Halki på øen Heybeliada. Foto: Wikimedia.com.
Efter pres fra EU åbner Tyrkiet nu det græsk-ortodokse seminarium Halki på øen Heybeliada. Foto: Wikimedia.com.

EU har længe lagt pres på Tyrkiet for at få genåbnet det græsk-ortodokse seminarium Halki på øen Heybeliada, der blev lukket i 1971. Og kravet lader nu til at slå igennem. Den tyrkiske vicepremierminister, Bülent Arinc, udtalte i søndags, at en genåbning af seminariet ville være bevis på, at den tyrkiske regering ikke kun repræsenterer muslimernes interesser, selvom de udgør mere end 90 procent af befolkningen.

"Jeg vil personligt meget gerne se Heybeliada-seminariet genåbne for at imødekomme behovene hos præsterne i Tyrkiet. Vi er nødt til at tillade dette. Vi skal acceptere de retmæssige anmodninger, de basale rettigheder for dem med en anden tro, for vi er ikke bare muslimernes regering," sagde Bülent Arinc ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Seminariet blev lukket for snart 40 år siden efter implementeringen af en lov, der forbød privat, højere uddannelse. Dermed har det ikke siden været muligt at uddanne græsk-ortodokse præster i landet. I 2006 blev det diskuteret at genåbne det 166 år gamle seminarium. Regeringen droppede imidlertid planerne på grund af pres fra oppositionen. Men Tyrkiet har fortsat et brændende ønske om at blive optaget i EU, og et af optagelseskravene er, at Tyrkiet skaber større religionsfrihed i landet. Derfor tror patriark Bartholomæus I., der er overhoved i den ortodokse kirke og har sæde i Istanbul, nu på, at der er håb for seminariet.

"Vi er optimistiske omkring, at vores regering vil genåbne skolen næste år, efter at næsten et halvt århundrede er gået, siden skolen lukkede i 1971. Vi har et løfte fra premierminister Erdogan, uddannelsesministeren og EU-chefforhandler Egemen Bagis, der har fortalt os gentagne gange, at der ikke er nogen juridisk hindring i at genåbne skolen, sagde Bartholomæus I. sidste søndag ifølge den tyrkiske avis Hürriyet til medlemmer af det græsk-ortodokse samfund.

holtze@kristeligt-dagblad-dk