Hvorfor teenage-hvaler baldrer ind i både

Var det en fejltagelse eller et aggressivt angreb, da en unghval i sidste uge sprang over en sejlbåd og dens måbende ejermænd?

Den store hval knækkede i springet bådens stålmast og efterlod store mængder hvalfedt på bådens dæk fra de skrammer, kollisionen med båden forårsagede. --
Den store hval knækkede i springet bådens stålmast og efterlod store mængder hvalfedt på bådens dæk fra de skrammer, kollisionen med båden forårsagede. --. Foto: .

En knækket mast og et par forskrækkede bådejere var resultatet, da en ung hval tidligere på ugen pludselig kastede sin 40 ton tunge og 10 meter lange krop ind over en sejlbåd ved Cape Town i Sydafrika.

Billederne af hvalen, der bryder igennem vandoverfladen og springer over båden, gik verden rundt, og spekulationerne begyndte. Havde ægteparret, der var på sejltur i deres 32 fod lange båd, ikke holdt de 300 meters afstand, som er påkrævet? Var hvalen drevet af nysgerrighed? Eller havde den ganske enkelt ikke kontrol over sin 40 ton tunge hvalkrop?

Marinbiologer sammenligner unge hvaler med teenagere, der lige har fået kørekort og ikke helt har lært at bedømme afstande og navigere i trafikken og derfor har flere uheld end voksne.

Undersøgelser foretaget blandt unge rethvaler viser da også, at det hovedsageligt er de unge hvaler, der har ar efter kollisioner, fortæller marinbiolog Robert Kenney fra Rhode Island Universitet i Narrangansett.

Rethvaler er ikke kendt for at udvise negativ adfærd, men er nærmere kendt for at være særdeles nysgerrige, og måske var det nysgerrigheden, der drev den unge hval så tæt på sejlbåden.

"Det er ikke sikkert, at hvalen bevidst ville angribe båden," siger Giovanni Bearzi, præsident for Thesys Research Institute, og uddyber: "Hvis der var nogle aggressive intentioner bag dens spring ind over båden, så skyldes det måske, at den er blevet chikaneret for længe." En påstand, som bådens ejere dog afviser.

Hvalbiologer fortæller, at en hvals aggressive adfærd over for sejlbåde normalt kommer til udtryk ved, at hvalen puffer med snuden eller slår med halen.

skovhoej@kristeligt-dagblad.dk