Festival er også for de religiøse

Arrangørerne af Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg ønsker at hylde anti-dagligdagen med en fest for alle. Den nærliggende kirke holder også åbent og tilbyder blandt andet "levende vand"

"Også for de religiøse" står der under Skanderborg Festivals maskot Walther iklædt turban og skotsk kilt på en af de plakater, der reklamerer for Danmarks Smukkeste Festival. I slutningen af næste uge går det løs med festival for 31. gang i Skanderborg, og Danmarks næststørste festival lægger endnu en gang op til at være helt sin egen og uden komplekser i forhold til "storebroderen" i Roskilde.

Festivalledelsen gør sig ingen illusioner om særligt at tiltrække religiøse mennesker, men vil med plakaten blot gerne slå fast, at der er tale om en fest, der er åben for alle. Festivalen promoverer sig da også med ni andre plakater, der henvender sig til andre og vidt forskellige segmenter. Budskabet er mangfoldighed, og det hele skal opfattes med et glimt i øjet.

"Vi ønsker ikke at være politisk korrekte, men vil hylde anti-dagligdagen og det uforudsigelige. Hos os kan alle slags mennesker komme, lægge deres normale ?uniform? fra sig og kaste sig ud i hyggen," siger festivalens talsmand, Poul Martin Bonde, der ikke har modtaget nogle klager eller fornærmede kommentarer til plakaterne.

Hyggen har altid været en vigtig fællesnævner for det, der foregår under bøgetræerne hvert år i august i Skanderborg. Publikum til de 25.000 udsolgte billetter er kendt for at komme lige så meget for den som for musikken. Måske er det blandt andet derfor, at gennemsnitsalderen på Danmarks Smukkeste Festival er højere end på landets øvrige musikfestivaler, 29 år er den gennemsnitlige festivaldeltager i Skanderborg.

Festivalen er et arrangement, der involverer stort set hele byen, og der foregår mange "små fester i festen", som man frit kan deltage i, selvom man ikke er indehaver af et festivalarmbånd. En af dem står Skanderborg Slotskirke for. Kirken ligger tæt op ad skoven og festivalpladsen, og under de seneste seks festivaler har kirken været åben til midnat. Fire præster og op mod 40 frivillige holder kirken "i gang", så enhver kan komme indenfor og tage sig en festivalpause med tid og rum til eftertanke.

Ungdomspræst i Skanderborg Provsti og sognepræst i Voerladegaard Peter Tast ser frem til sin "vagt" under festivalen.

"Jeg står som regel neden for kirken, helt nede ved vejen, i min præstekjole og tilbyder folk et glas levende vand," fortæller han.

Peter Tast havde oprindelig en idé om, at der skulle trækkes en slange fra kirkens døbefont og ud til vejen, så han kunne skænke vand, der kom direkte fra døbefonten. Den idé har dog vist sig at være for praktisk besværlig, så nu skænker han blot fra en kande og inviterer derefter interesserede med ind i kirken.

Den invitation har et stigende antal festivalgæster taget imod gennem årene. Omkring 1000 kigger indenfor fra fredag aften til søndag eftermiddag, vurderer Peter Tast.

"Når folk kommer ind i kirken, går de ind i et stille rum. Der er dog ikke helt stille, for vi spiller lidt dæmpet gregoriansk musik eller Bach. Den dæmpede musik har vist sig befordrende på folks tilgang til stilheden. Mange sætter sig ned og lader tankerne vandre eller nyder blot den modvægt, kirkerummet er til festivalen. De fleste vælger at tænde et lys, og ved midnat kan der være 300-400 brændende stearinlys i kirken, det er meget stemningfyldt," siger Peter Tast.

En gang om dagen holdes en lille andagt, og søndag er der en særlig festivalgudstjeneste.

"Det er vigtigt, at vi som kirke er med i den fest, som hele byen er en del af, og det er mit klare indtryk, at rigtig mange har glæde af det tilbud, vi giver," siger Peter Tast.

De musikalske hovednavne på årets Skanderborg Festival er svenske Roxette og engelsk/svenske Placebo. Blandt store danske navne kan nævnes Dizzy Mizz Lizzy og C.V. Jørgensen. I alt optræder 160 artister. Danmarks Smukkeste Festival begynder onsdag i næste uge og slutter søndag. Der er 11.000 frivillige medhjælpere og 200 professionelle vagter, der holder Skanderborg Festival kørende.

washuus@kristeligt-dagblad.dk