Pressede afrikanske familier skaber grobund for tro på hekse

Det afrikanske familiemønster er under stærkt pres, og det betyder, at slægtninges forældreløse børn opleves som en større belastning end tidligere. Derfor stiger risikoen for, at børnene stemples som hekse

Børn i Afrika stemples som hekse
Børn i Afrika stemples som hekse. Foto: Puggaard.

Troen på magi eksisterer stadig i bedste velgående i mange afrikanske lande syd for Sahara. Det stigende antal hekseforfølgelser af børn er blot det seneste skud på stammen. Forfølgelserne er vokset, i takt med at gruppen af sårbare og ofte forældreløse børn er vokset massivt som følge af blandt andet aids og borgerkrige.

Men det er ikke udelukkende aids og borgerkrige, der har splittet storfamilierne ad og i de værste tilfælde danner grobund for hekseforfølgelser. Folkevandringen ind til byerne spiller også en stor rolle ifølge Aleksandra Cimpric, forfatter til en rapport om børnehekse fra FN's børneorganisation, Unicef.

Hun peger på, at netop vandringen fra land til by har medført en gennemgribende svækkelse af de traditionelle familiemønstre. Svækkelsen kommer blandt andet til udtryk som forfølgelser af de mest udsatte børn.

Hekseanklagerne og den vold mod børnene, der følger med dem, er således et resultat af en mangesidet krise. Den politiske og militære situation i mange afrikanske lande har medført så store tab af menneskeliv blandt den voksne befolkning, at et meget stort antal forældreløse børn er blevet efterladt hos fjerne familiemedlemmer. Her kan børnene være en økonomisk belastning for familien, og det er i sig selv nok til at skabe grundlag for udstødelse og forfølgelse af børnene. Samtidig betyder den voksende individualisering, at familiestrukturerne ændrer sig. Der bliver stillet store krav til den afrikanske families solidaritet i disse år, siger hun.

Hos Unicef lægger man vægt på, at det er vigtigt ikke at sætte lighedstegn mellem afrikaneres generelle tro på magi og de voldelige forfølgelser af børn. Det første fører ikke automatisk til det næste, understreger rådgiver i Unicef Joachim Theis.

"Troen på, at mennesker kan rumme en ekstraordinær kraft, udgør ikke noget problem i sig selv. Vi forsøger ikke at udrydde en generel tro på magi, som vi ikke nødvendigvis forstår. Derimod siger vi, at vold mod børn og misbrug af børn er forkert og må standse. Og at vi må bruge enhver tænkelig metode i forsøget på det," siger han.

Joachim Theis mener ikke, at løsningen på problemet er at finde i en grundig bearbejdning af afrikanernes tro på magi og overnaturlige evner hos mennesker.

" I de vestlige lande var troen på magi også mange år om at forsvinde, og vi kan ikke ændre folks holdninger på en gang. Men vi ønsker en lovgivning, der forbyder hekseanklager mod børn," siger han.

udland@kristeligt-dagblad.dk