Folkekirken er i krise

Folkekirken skal nå ud til sekulariserede danskere og nydanskere. Det mener Niels Nymann Eriksen, der er sognepræst i Apostelkirken på Vesterbro i København

Hvad mener du om, at folkekirken mister medlemmer i Københavns Stift?

"Man må sige, det er et krisetegn for folkekirken. Set med folkekirkens briller, synes jeg, det er trist. Men samtidig er det ikke nogen overraskelse. Det er sekulariseringsprocessen, som nu for alvor begynder at kunne aflæses på medlemstallet. Hvis vi hæver os over et rent folkekirkeligt perspektiv, er udviklingen heller ikke entydig. I København er migrantmenighederne for eksempel stadig i vækst, så der er ikke kun tale om, at kirken med stort K er på tilbagetog. Der er nærmere tale om, at folkekirken, hvis det virkelig skal være folkets kirke, i højere grad skal blive bedre gearet til den multikulturelle virkelighed."

Hvad skal folkekirken gøre for at hindre, at medlemstallet falder yderligere?

"Realistisk betragtet er det svært at se, hvordan udviklingen skal kunne vendes. Jeg tror, det nytter at være omhyggelig og gennemtænkt i forhold til de kontakter, vi får gennem kirkelige handlinger som dåb, konfirmation og vielse. De er kongevejen fra kirken og ud til folket.

Og så vil jeg igen fremholde det multietniske perspektiv. Det, vi mister indadtil, skal vi arbejde på at vinde udadtil blandt kristne nydanskere. Mange kristne nydanskere har svært ved at føle sig knyttet til folkekirken, og derfor blomstrer de mange migrantmenigheder op. Det er derfor vigtigt at knytte bånd til migrantmenighederne og skabe samarbejde mellem dem og folkekirken."

Giver det mening at tale om folkekirken som "folkets kirke", når medlemstallet i flere af Københavns sogne er så lavt, at det er mindretallet, der er medlemmer?

"Jeg er bekymret over, at folkekirken vil forblive en monoetnisk kirke i et multietnisk samfund. Gudstjenesten er svært tilgængelig for nydanskere, og derfor er vi nødt til at sætte fokus på, hvordan vi laver kirke for dem, der er nydanskere. Folkekirken skal bestemt ikke lade stå til, men hele tiden være bevidst om at nå sekulariserede mennesker og nydanskere."

marianne.knudsen@kristeligt-dagblad.dk