En prosaist i New York

Niels Lillelunds begejstring for "Gotham City" og amerikanerne smitter

Michael Bach Henriksen anmelder Niels Lillelunds bog: "Gotham City"
Michael Bach Henriksen anmelder Niels Lillelunds bog: "Gotham City".

Mange førstegangsbesøgende i New York føler sig instinktivt hjemme efter få timer, og ved besøgets slutning er de nærmest indfødte new yorkere. Man kender jo det hele fra film og tv, og desuden er Manhattan en overskuelig størrelse omkranset af vand og inddelt i snorlige gader med logisk opbygning, så man farer aldrig vild.

LÆS UDDRAG AF BOGEN

Samtidig føler mange, der har besøgt byen utallige gange, at der hele tiden er noget nyt at komme efter. Byens legendariske energi medfører konstant forandringer i bybilledet, og så er New York meget mere end Manhattan, så hvis man bevæger sig uden for centrum til Brooklyn, Queens og de andre bydele, ja, så åbner byen sig uafladeligt.

Dobbeltheden mellem det kendte og det fremmede på dette personlige turistplan genfinder man på et nationalt niveau. New York er på den ene side typisk amerikansk, ja, Manhattan er en ekstremudgave af USA, hvor alt ærkeamerikansk er højere, vildere og hurtigere end andre steder i Guds eget land. "If I can make it there// I?ll make it anywhere", som Frank Sinatra synger.

Samtidig er New York det modsatte af kerne-USA, mere europæisk i sin tolerance, relativisme, kulturinteresse og anti-konservatisme. New York er hele verden samlet på en lille plet; ærkeamerikansk og ærkeglobal på samme tid.

Hvordan i alverden får man alt dette proppet ned i en bog? Hvordan kombinere byhistorie, rejseguide, kulturformidling – og samtidig lade det hele svæve på en sky af personlig begejstring, benovelse, ja, bjergtagelse over det store æble, som ingen bliver færdig med at gnaske i?

Niels Lillelund, journalist og kommentator på Morgenavisen Jyllands-Posten, gør et værdigt forsøg i bogen "Gotham City", en af de alt for få danske bøger om New York – dette "samlingssted for drømmere og svindlere, stærke sjæle og svage sind," som Lillelund skriver.

Forfatteren har boet i og gennemtrasket USA og New York utallige gange og kombinerer sin personlige tilegnelse af landet og byen med læssevis af læsning om amerikanerne. I knap 20 kapitler gennemgår han veloplagt en række udvalgte sider af byen: kapitalismen, fattigdommen, sporene efter den 11. september, film og tv om byen, bøgerne om byen, Broadway, det politiske liv og ganske meget mere.

Ofte er forfatterne Lillelunds ledetråd, og han opsøger blandt andre Colin Harrison, Lawrence Block og Tom Wolfe for at indfange metropolen og dens ånd. Han citerer dem dog ikke altid nok, måske af frygt for at kede læserne med lange citater, men man havde gerne hørt mere fra de mange berømtheders egen mund.

Det går over stok og sten i bogen. Nogle gange for hurtigt, så sætningskæder ikke rigtig fuldføres, gentagelser opstår, og slåfejl lukkes ind (småting, men: borgmester David Dinkins staves forskelligt rundt omkring, og vi oplyses aldrig om hans fornavn, forfatterne J.D. Salinger og Bret Easton Ellis staves også forkert).

Andre gange bruger Lillelund New Yorks forplantende energi mere kontrolleret og skaber formfuldendte essays, som kapitlet "Det er nødvendigt at sejle" om at komme til New York ad søvejen både aktuelt og historisk, hvor titlen gentages undervejs og bruges som motor gennem artiklen. Livgivende som vand, beroligende som klukkende bølger. Godt læsestof.

Lillelund er encyklopædisk i sin viden, så det undrer virkelig, at han ikke har et ord (eller kun meget få) med i bogen om religion. En af USA?s største kirker ligger i New York, alle verdens trosretninger er samlet der, religiøse stridigheder tager til i disse år, også i det ellers sekulære New York. Der er nok at skrive om.

Testen på en bogs kvalitet kan imidlertid også være: Får man lyst til at tage til New York. You bet! Lillelund er en fan, det er klart, og begejstringen smitter. Han skriver et sted, at New York af mange opfattes som selvoptaget og indforstået. Denne bog er det modsatte, og tak for det.

New York ændrer sig hele tiden, men denne bog vil blive stående på USA-hylden. Og tages ned og puttes i rejsetasken på den næste tur til New York.

bach@k.dk

Niels Lillelund: Gotham City – Fortællinger fra New York. 416 sider. 300 kroner. Jyllands-Postens Forlag.