Danmark har brug for et sprogmuseum

Direktør for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen, er en af dem, der skal føre Kulturministeriets kampagne "Gang i sproget" ud i livet.

Efter at Sabine Kirchmeier-Andersens søn er begyndt at spille ishockey, synes hun, at fodboldkampe går alt for langsomt.
Efter at Sabine Kirchmeier-Andersens søn er begyndt at spille ishockey, synes hun, at fodboldkampe går alt for langsomt. Foto: Kristian Djurhuus.

Hvad er din største kultur- oplevelse?

"Sidste år var jeg i Operaen i København og se ?Tristan og Isolde?, og det var en af de helt store kulturoplevelser. Det var en meget enkel og minimalistisk opsætning uden ret meget staffage og ingen optrædende, der kom flyvende ned fra loftet. Stemmerne var i centrum og trådte frem på en nærmest magisk måde. Jeg kan godt lide, når ting er enkle, og der ikke er for mange forstyrrende elementer."

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

"Det er Jens Christian Grøndahls bog ?Fire dage i marts?, som jeg læste i sommer. Jeg kan godt lide hans evne til at sætte sig ind i kvinders sind og måde at tænke på. Han har et godt greb om historien, der handler om kvinderne i en familie i tre generationer. Han formår at skabe en spænding og et overraskende univers."

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

"Det har G.E. Lessings drama 'Nathan den Vise', som jeg læste, da jeg som ung pige gik på den tyske Sankt Petri Skole i København. Det er et af oplysningstidens store klassiske værker, og den handler om forholdet mellem de tre verdensreligioner.

Nathan den Vise bliver af sultan Saladin bedt om at tilkendegive, hvilken af de tre verdensreligioner - jødedom, kristendom og islam - der er den mest fyldestgørende.

Nathan svarer, at de enkelte religioners sandhed beror på den moralske kraft, de giver deres tilhængere, hvorefter Gud må fælde sin dom.

Den bog påvirkede mig meget som ung og lærte mig noget om tolerance, fordi jeg forstod, at der findes religioner ved siden af min egen, som har samme eksistens-berettigelse."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

"Jeg vil gerne anbefale udstillingen af den franske kunstner Sophie Calles værker på Louisiana. Hun blander foto med tekst og video på en både provokerende, udfordrende og humoristisk måde."

Hvad betyder kultur for dig?

"Jeg kan godt lide kultur, som provokerer, og som giver mig intellektuelle udfordringer. Kultur giver mig også mulighed for fordybelse og for at forstå nye sammenhænge i livet."

Er der aspekter af kulturlivet, som fortjener mere opmærksomhed?

"Danmark kunne godt bruge et sprogmuseum, hvor de kulturelle værdier, der ligger i sproget, kunne fremhæves og give en fysisk fornemmelse af, hvad sprog er for noget. Her kunne så vises eksempler på udtaler, dialekter og vigtige begivenheder for det danske sprog.

Sproget er en dimension i installationer på mange udstillinger rundt omkring på landets museer, men vi mangler et sted, hvor alle disse ting er samlet."

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger sig noget?

"Popmusik og fodbold. Jeg kan godt lide at blive udfordret, og popmusik udfordrer mig overhovedet ikke på samme måde som rock, jazz og klassisk musik gør.

Før i tiden kunne jeg godt lide at se fodbold, men efter at min søn er begyndt at spille ishockey, og jeg har set mange ishockeykampe, synes jeg, at fodbold går alt for langsomt."

madsen@k.dk