Balladeramt kirke vil mætte fattige

Tingbjerg Kirke i København etablerer et projekt, hvor frivillige deler supermarkeders overskudsvarer ud til fattige og hjemløse. Både V og S er positive

Tingbjerg Kirke.
Tingbjerg Kirke. Foto: Liselotte Sabroe.

Overskydende madvarer fra danske supermarkeder skal havne i fattige folks maver - ikke i skraldespanden.

Det er kort og godt filosofien bag et nyt initiativ fra Tingbjerg Kirke i Københavns nordvestkvarter, som går under betegnelsen madbørs. Kirkens initiativ, som ventes klar inden længe, er båret af frivillige. Det går ud på, at frivillige medarbejdere henter overskydende madvarer fra supermarkeder og sorterer dem, hvorefter de deles ud efter regler, der sørger for, at alle med et behov får del i varerne. På den måde kan fattige familier, hjemløse og psykisk syge for omkring 10 kroner få madvarer til en værdi af flere hundrede kroner.

Bag initiativet står Tingbjerg Kirkes sognepræst, Ulrich Vogel, som fik idéen til madbørsen efter gentagne besøg i Tyskland, hvor madbørserne ligesom i USA breder sig med lynets hast. Og der er ulykkeligvis også stor efterspørgsel på de billige madvarer herhjemme, vurderer Ulrich Vogel i dagens kronik.

"Det er helt tydeligt, at behovet er stort. Set med danske øjne skulle man forvente, at folk havde det dårligt ved at stå og vente sådan, men det modsatte er tilfældet. Ofte kommer folk mere end en time før uddelingen," skriver han om sine erfaringer fra Tyskland.

At madprojektet kan udvikles i det belastede Tingbjerg-område skyldes, at Tingbjerg Kirke i begyndelsen af september skiftede status fra almindelig sognekirke til diakonikirke og nu fungerer som et bredt funderet værested for samfundets svage grupper. Til kirken er knyttet Diakoniens Hus, hvorfra madbørsen skal drives.

Paradoksalt nok har Diakoniens Hus hjemme i den tidligere præstebolig, hvor Ulrich Vogel boede for knap et år siden, indtil han følte sig nødsaget til at flytte, fordi præsteboligen gennem flere måneder var blevet udsat for indbrud og hærværk fra nogle af områdets unge. Og uddelingen af mad fjerner da heller ikke alene sociale problemer, skriver Ulrich Vogel:

"Madbørsprojektet afskaffer ikke fattigdommen, men det kan være med til at lindre dens værste følger, skabe opmærksomhed om hele problematikken, virke integrerende og være med til at vende tilbage til en anderledes nænsom omgang med madvarer i al almindelighed."

Fra politisk side er der opbakning til projektet. Socialordfører Mette Frederiksen (S) hilser projektet velkomment:

"Der er et konkret fattigdomsproblem i Danmark – også i Tingbjerg. Alle bidrag til at løse det problem tager jeg selvfølgelig positivt imod, men det er dybt problematisk, at vi er kommet dertil, at en præst skal uddele mad, der er tæt på at være for gammel, til fattige familier. Det er på alle måder udansk, at vores borgere har så svært ved at få tingene til at hænge sammen."

Også socialordfører Ellen Trane Nørby fra Venstre tager godt imod madbørsen, men pointerer, at regeringen sidste år afsatte penge til et tilsvarende projekt ved navn fødevareBanken, som er påbegyndt i København og efter planen skal gøres landsdækkende:

"Vi hylder altid det frie initiativ, men struktur er vigtig i sådanne projekter, for der er nogle fødevarekrav, der skal overholdes. Jeg kan kun opfordre til, at præsten kontakter fødevareBanken og bliver koblet på der."

gehlert@k.dk

johansen@k.dk

KRONIK SIDE 11