Provo-maler hyldet med piberenser-Jesus

Konceptkunstneren Uwe Max Jensen hænger nu sin piberenser-Jesus op i Jens Jørgen Thorsens atelier i Sverige

Her ses det krucifiks, som Uwe Max Jensen har sendt til Kristeligt Dagblad.
Her ses det krucifiks, som Uwe Max Jensen har sendt til Kristeligt Dagblad. Foto: Privat.

Den kontroversielle konceptkunstner Uwe Max Jensen vil i dag i anledning af 10-årsdagen for Jens Jørgen Thorsens død - hylde den afdøde kunstner med en et krucifiks lavet af piberensere og en Jesus med et erigeret lem.

Aktionen fandt sted i dag, den 15. november klokken 12 i Thorsens hjem udenfor Örkelljunga i Sverige, hvor Thorsen havde atelier, og hvor han for 10 år siden døde.

I en pressemeddelelse, som er sendt til Kristeligt Dagblad, er vedlagt en kopi af den skulptur, som Uwe Max Jensen har lavet.

Piberenserskulpturen, som Uwe Max Jensen har præsenteret tidligere på året, er udført i gule og brune piberensere.

LÆS MERE | Jesus og den omskårne piberenser

Egentlig ville Uwe Max Jensen have lavet Jesus i blå piberensere for at efterligne farverne det svenske flag. Men da han ikke kunne opspore piberensere i blå, har han valgt farven semitisk brun.

Farven kan dermed symbolisere en anden, etnisk side af Jesus:

Dette (den brune farve) er for så vidt passende under alle omstændigheder realistisk da Jesus var en om ikke mørk mand, så dog en mand med en vis teint, lyder i pressemeddelelsen.

Skulpturen er en hyldest til Thorsens eget portræt af Jesus, som han malede på en mur ved Birkerød station i 1984.

Murmaleriet vakte stor furore, og der blev lagt sag an mod Thorsen for brud på blasfemilovgivningen.

Sagen blev ganske vist aldrig til noget, men maleriet blev fjernet.

Allerede i 1973 havde Thorsens Jesusfilm, Jesus vender tilbage skabt debat i Danmark.

Filmen fik bevilget 600.000 kroner fra Det Danske Filminstitut, men Thorsen fik først udbetalt penge i 1989, da filmens eksplicitte fremstilling af Jesus seksualitet betød, at manuskriptet blev undersøgt med henblik på en blasfemisag.

Filmen, der havde dansk premiere i 1992, blev kritiseret kraftigt fra blandt andet Vatikanet og omtalen kom til at betyde, at Thorsen blev nægtet indrejsetilladelse i England.

Uwe Max Jensens Jesus er skabt som direkte reference til Thorsens, og vil i dag klokken 15 under en ceremoni blive hængt op i Thorsens atelier.

Når skulpturen er hængt op vil den akkurat som den historiske Jesus blive overladt til sin skæbne, slutter pressemeddelelsen.