Afrikanerne griber ud efter cigaretterne som aldrig før

I Vesten er rygning på vej ud, men i Afrika går det den modsatte vej. Forskere advarer om, at tobaksselskaber har for frit spil i Afrika

Nogle steder er problemet en konsekvens af, at afrikanerne har fået en mere vestlig livsstil. Her er det en kenyaner, som får sig en cigaret.  –
Nogle steder er problemet en konsekvens af, at afrikanerne har fået en mere vestlig livsstil. Her er det en kenyaner, som får sig en cigaret. –. Foto: .

Francis Otuoma tager et sidste hiv af cigaretten, før han smider den på jorden.

"Jeg ryger fem-seks cigaretter om dagen, mere har jeg ikke råd til," siger den 33-årige kenyanske bogtrykker.

Han står sammen med et halvt hundrede andre rygere i Jevanjee-parken i hjertet af Nairobi. Hver dag vandrer han de halvanden kilometer fra sin arbejdsplads hen til den lille park. En indhegning i hjørnet af parken markerer en af de få rygezoner, hvor det er tilladt at ryge offentligt i Nairobi.

Mens tobakken i Vesten er på vej ud, går det den stik modsatte vej i Afrika. Kontinentet befinder sig på randen af en rygeepidemi, advarer forskere. Tobaksforbruget blandt afrikanere vokser hurtigere end på noget andet kontinent. Med den nuværende fart vil Afrika fordoble sit tobaksforbrug i løbet af 12 år, fastslår en rapport fra The American Cancer Society og Global Smokefree Partnership.

Francis Otuoma har bemærket, at flere er begyndt at ryge de senere år.

"Flere og flere af mine venner ryger. Jeg tror, det handler om stress og den usikkerhed, der kommer af, at folk har svært ved at få arbejde og tjene nok til at forsørge sig selv og deres familier. De dulmer sig med cigaretter," siger Francis Otuoma, der begyndte at ryge i high-school.

Afgifter på cigaretter og antirygelovgivning har presset antallet af rygere ned i den rige del af verden. Derfor søger tobaksselskaberne nye markeder i lande, hvor kontrollen er løs, og tobaksafgifterne er lave.

"Den globale tobaksindustri har indført en marketingstrategi, som er rettet mod unge mennesker og voksne i udviklingslande," fastslår FN?s Verdenssundhedsorganisation, WHO.

Det afrikanske marked udgør i dag omkring 10 procent af indtægterne for de største tobaksselskaber, anslår den amerikanske storbank Citigroup, der samtidig fastslår, at andelen er voksende. Hvis udbredelsen ikke standses, vil det medføre en voldsom udfordring for sundhedssystemer, der allerede er overbebyrdede og kæmper for at levere basale sundhedsydelser på det hårdt prøvede kontinent.

"Tobakselskaberne retter sig mod fattige udviklingslande i Afrika. Når du for eksempel kører fra lufthavnen, vil du i de fleste byer se store reklamestandere for tobak, der siger, at ?hvis du ryger, får du succes?," siger dr. Twalib Ngoma, præsident for African Organisation for Research and Training in Cancer.

American Cancer Society advarer om, at tobaksindustrien er engageret i "aggressive bestræbelser på at stoppe folkesundhedsinterventioner" i de afrikanske lande. Blandt andet ved at anlægge retssager og presse eller bestikke embedsmænd for at få blokeret eller svækket anti-rygelovgivning. For eksempel i Kenya, hvor den lokale tobaksindustri er gået i et juridisk slagsmål for at få ophævet landets nyligt vedtagne rygelov, der hører til verdens skrappeste.

Twalib Ngoma gør opmærksom på, at en del afrikanske lande har vedtaget rygelove, men har vanskeligt ved at håndhæve dem.

"Vi har lovgivning i Tanzania, men håndhævelsen er ikke let. Tobaksselskaberne er for magtfulde – de lobbyer og lobbyer," siger Twalib Ngoma.

Tobaksselskaberne vinder imidlertid ikke uden kamp. I et land som Kenya er mange særdeles bevidste om sundhedsrisikoen ved at ryge og har taget et klart fravalg af cigaretter.

"Jeg plejede at ryge hver dag, men stoppede for 10 år siden, da jeg begyndte at få lungeproblemer. Jeg har ikke rørt cigaretter siden og kommer heller ikke til det," siger Peter Otieno, en 42-årig taxachauffør.

"Mange af mine venner ryger stadig. Det er en forfærdelig usund vane. Min bror er læge og fortæller om, hvor mange patienter de får ind på hospitalet med sygdomme på grund af rygning."

I vestafrikanske lande som Nigeria, Ghana og Togo er rygning stadig ikke en almindelig accepteret del af kulturen. Og selv i en af topscorerne, Kenya, hvor over en fjerdedel af den mandlige befolkning ryger, skal man – som i Vesten – lede længe for at finde en ryger med god samvittighed.

"Jeg har prøvet at stoppe mange gange, men efter et stykke tid falder jeg hver gang i igen," sukker Francis Otuoma og begiver sig tilbage mod bogtrykkeriet.

villadsen@k.dk