Kulturkanon blev en fuser

Brian Mikkelsens (K) værdiprojekt fik ingen effekt

Tidligere kulturminister Brian Mikkelsens kulturkanon-projekt er ikke helt levet op til forventningerne.
Tidligere kulturminister Brian Mikkelsens kulturkanon-projekt er ikke helt levet op til forventningerne. Foto: Keld Navntoft.

Det var et ambitiøst projekt, da daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) for fem år siden lancerede sin kulturkanon. Siden har der været usædvanligt stille om bogen, og kritikere mener, at kulturkanonen ikke har haft nogen særlig betydning.

"Fænomenet kanon har affødt en hel del diskussion, og vi har fået en kanon i dansk med forfattere, vi skal læse, men det er ikke min oplevelse, at selve kulturkanonen bruges aktivt i undervisningen. Jeg gør det heller ikke selv," siger Birgitte Darger, der er næstformand i Dansklærerforeningens sektion for gymnasiet og HF.

Erik A. Nielsen, der er professor i litteratur ved København Universitet, er ligesom Birgitte Darger ikke imod selve idéen med en kulturkanon. Problemet er for ham blot, at den ikke er blevet fulgt op af nogen form for handling.

"Projektet var en god idé, men hvis kanonen ikke følges op af en medie- og undervisningspolitik af samme karakter, er det snart sagt ligegyldigt. Brian Mikkelsen valgte i det samme år den kulturelt fuldstændig anelsesløse Kenneth Plummer som generaldirektør for DR. Det er den daværende kulturministers varige spor i dansk kulturliv, at han sørgede for, at dansk kultur blev X-faktor og Vild med Dans," mener han.

Selv erkender Brian Mikkelsen, at kulturkanonen ikke dominerer debatten i dag.

"Det kan godt være, at selve bogen og hjemmesiden ikke har den store indflydelse, men den afstedkom en debat på et tidspunkt, hvor diskus-sionen var gået i dvale. Vi fik en debat om fundamentet for dansk kultur og en større interesse for kvalitet," siger han.

LÆS OGSÅ: Hvad blev erklæret "kanon"? Se hele kulturkanon her


washuus@k.dk