Guide: Her kan du se religiøs kunst i vinterferien

I vinterferien er der mange spændende udstillinger rundt omkring på Danmarks museer. Se hvor der bliver udstillet interessant religiøs kunst 

Aros Kunstmuseum i Århus slog 9. oktober dørene op for en gruopvækkende og fascinerende udstilling med kunstneren Christian Lemmerz, der her ses ved væggen med alle værkernes navne. Udstillingen med titlen "Genfærd" omfatter marmorskulpturer samt andre værker med gips, silikone, margarine aluminium og plastic. "Genfærd" er den hidtil største udstilling af Christian Lemmerz og amfatter over 50 værker af den tyskfødte kunstner.
Aros Kunstmuseum i Århus slog 9. oktober dørene op for en gruopvækkende og fascinerende udstilling med kunstneren Christian Lemmerz, der her ses ved væggen med alle værkernes navne. Udstillingen med titlen "Genfærd" omfatter marmorskulpturer samt andre værker med gips, silikone, margarine aluminium og plastic. "Genfærd" er den hidtil største udstilling af Christian Lemmerz og amfatter over 50 værker af den tyskfødte kunstner. Foto: Henning Bagger.

Mange danske museer udstiller religiøs kunst, som man kan tage ud at se i vinterferien. Der findes både ny og gammel, lokal og international religiøs kunst. Nedenfor kan man se et lille udpluk:

Niels Bjerre og de hellige
Lemvig Museum, Vestergade 44 i Lemvig, finder man udstillingen "Niels Bjerre og de hellige", dedikeret til bysbarnet Niels Bjerre (1864 - 1942). Bjerre voksede op i et storslået og afvekslende vestjysk landskab på en gård uden for Lemvig, og han er derfor ikke uden grund blevet kaldt Vestjyden i dansk kunst. Han har hentet mange af sine motiver fra naturen omkring Lemvig og fra områdets beboere (såsom fiskere og bønder) der blev grebet af tidens religiøse strømninger og vækkelser. Det kan man se på billederne Guds Børn (1897) og Harboøreboere ved kirken (1906). Et andet vigtigt billede, der har både kunstnerisk og kulturhistorisk betydning, er billedet fra 1891 af Lemvig Møllegård og Lemvig Valgmenighedskirke, som Bjerres familie selv havde forbindelse til.

Et andet vigtigt museum i Lemvig er Museet for Religiøs Kunst, der ligger på Strandvejen 13 i Lemvig. Her er der for tiden en retrospektiv udstilling med Bodil Kaalund kaldet "Himmel og Jord" samt en udstilling kaldet ""Patriarkerne", hvor de kendte kunstnere Bjørn Nørgaard, Jørgen Haugen Sørensen, Ingvar Cronhammar og Bodil Kaalund går i dialog med bibelske fortællinger, og med deres egne indtryk og tilgange til kunstværket fortolker de bibelske fortællinger og diskuterer temaer, som er centrale for Bibelen.

Det spøger på Aros
En helt anden måde at tematisere religionen finder man på Århus Kunstmuseum (Aros), Aros Allé 2, Aarhus. Her er der i kælderetagen en særudstilling med den tyske billedhugger Christian Lemmerz.

Lemmerz er bestemt ikke for sarte sjæle, idet han kredser om emner som sygdom, destruktion, forfald og død. Ikke desto mindre er mange af hans udstillede værker usandsynligt smukke og formfuldendte marmorskulpturer, der peger tilbage til Bertel Thorvaldsen og til nyklassicismen. Det er dette paradoksale spil mellem skønhed og hæslighed der præger hans kunst.

I hans kontroversielle afbildninger af Abu Ghraib-fanger, Moder Teresa, Jesus, Pave Johannes Paul II og dødsengle ser man det komme til udtryk. Religionen og den katolske kirke fylder afgjort meget i Lemmerz kunstneriske bevidsthed og i udstillingen på Aros. Det kan man blandt andet søge en forklaring på i hans barndom.

Fra jeg var 10-16 år gik jeg i en jesuitterkostskole med katolske præster i Schwarzwald og var derfor meget konfronteret med religion i mange år. Det har nok sat sit præg, har Lemmerz udtalt til Information.

Udforsk islamisk kultur på Davids Samling
På Davids Samling er der mulighed for at dykke ned i den islamiske kunst og undersøge den lidt nærmere. Det er stort set hele den klassiske, islamiske verden fra Spanien i vest til Indien i øst der bliver repræsenteret. Samlingen dækker perioden fra det 8. til det 19. århundrede, og den er uden tvivl den største i Skandinavien, og en af de væsentligste i den vestlige verden.

Der er tre omvisninger i vinterferien på Davids Samling, Kronprinsessegade 30 i København:

Søndag d. 13. februar kl. 14 og 15 fortælles der om islamisk kunst i den indiske verden i et historisk perspektiv, og lørdag d. 19. februar kl. 14 og 15 er der et oplæg om mongolernes indflydelse på islamisk kunst. Endelig kan man søndag d. 20. februar kl. 14 og 15 høre om forholdet mellem kinesisk og islamisk kunst, om Begejstringen for Kina - fra islamisk keramik til europæiske kineserier.

Sorte billeder med meget lys
Kunstmuseet i Tønder, Kongevej 51 i Tønder, viser for tiden en udstilling med den engelske maler Ian McKeever (født 1946). McKeever har tidligere udstillet på Louisiana og Glyptoteket og nyder også international berømmelse. Udstillingen på Tønder Kunstmuseum hedder Black and Black again, og titlen er ikke tilfældigt valgt. Malerierne, der er serielle og malet mellem 1987 og 2010, er gennemgående i sorte farver.

Selvom McKeever arbejder meget med lyset i maleriet, er de sorte billeder en vigtig del af hans kunstneriske virke. I værkerne undersøges maleriets formelle og metafysiske kvaliteter, hvilket er et kendetegn for Ian McKeevers kunst. Sort er ikke blot en farve, det er noget grundlæggende, noget oprindeligt.

McKeever har desuden rejst meget og skrevet dagbøger. Blandt andet har han skrevet om sine rejser til buddhistiske templer i Kina, Opstandelseskirken i Kreml og murmalerier i Barcelona, hvor han har hentet inspiration til sine malerier. Endelig har McKeever malet Four Quartets, som er fire digte af den engelsk-amerikanske digter T. S. Eliot, og som er en blanding af kristen teologi, vestlig litteratur, Dantes Guddommelige Komedie og hinduernes hellige skrift Bhagavad-Gita.

Brandes transformation
Kastrupgårdsamlingen, Kastrupvej 399 i Kastrup, kan man se udstillingen Transformation med den berømte danske kunstner Peter Brandes. Den består af mere end 300 grafiske værker, såsom farvetræsnit, litografier, monotypier og raderinger, som er arbejder, der er undervejs til at tage form. Værkerne er ikke færdige, i mange tilfælde kan de ses i deres fødselsform med deres spirende indhold bevaret.

Blandt andet kan man se en serie monumentale farvemonotypier fra 1995, som er trykt i det verdenskendte Garner Tullis atelier i Californien, og som danner udgangspunkt for de seks monumentale glasmosaikker i Vejleå Kirke ved Ishøj. Brandes´ færdiggjorte udsmykning til Roskilde Domkirke med Kongeporten i bronze og Sankt Andreas Kapel totaludsmykket har inspireret videre til en række parallel-billeder med stærk tilknytning til denne udsmykning. I udstillingen kommenterer værkerne altså indbyrdes på hinanden og indgår i en stadig tilbliven og transformationsproces.

Statens Museum for Kunst giver det fulde overblik
Hvis man vil have et hurtigt overblik over religionen i kunsten, kan man komme til rundvisning på Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48 i Københavnm søndag d. 13. februar kl. 14. Her vil der være en tematur gennem museets samlinger af 700 års kunst. En introduktion til den ældre, religiøse kunst vil finde sted, både den syd og nord for Alperne. I omvisningen vil der blive lagt vægt på forskellige udtryksformer og fremstillelsesformer og det vil blive diskuteret, hvad formålet med denne type kunst har været.

Find flere kulturelle vinterferietilbud på Kristeligt Dagblads kirke- og kulturkalender kirku.dk.