Ligestilling skal hjælpes på vej

Vil man rykke noget på ligestillingen mellem kvinder og mænd, er det nødvendigt at øremærke en del af orloven til fædrene, skriver Pernille Vigsø Bagge (SF)

Al forskning peger på, at vil man rykke noget på ligestillingen mellem kvinder og mænd - såvel på arbejdsmarkedet som i hjemmet, er det nødvendigt at øremærke en del af orloven til fædrene, og de gode resultater fra Norge, Sverige og Island burde tale for sig selv, skriver Pernille Vigsø Bagge (SF)
Al forskning peger på, at vil man rykke noget på ligestillingen mellem kvinder og mænd - såvel på arbejdsmarkedet som i hjemmet, er det nødvendigt at øremærke en del af orloven til fædrene, og de gode resultater fra Norge, Sverige og Island burde tale for sig selv, skriver Pernille Vigsø Bagge (SF). Foto: Gunvor Betting.

UANSET OM Charlotte Dyremose (K) bryder sig om det eller ej, er det et faktum, at den borgerlige regering stort set ikke har rykket på ligestillingsområdet i Danmark siden 2001. På nogle områder kan man tale om decideret tomgang eller ligefrem tilbagegang.

Derfor er det nærmest komisk, når Dyremose svinger sig op på den store klinge og taler om socialistisk tvang og statsstyret diskrimination i forbindelse med Social demokraterne og SF's forslag om øremærkning af barselsperioden til fædre.

Må jeg minde om, at lande som Island, Sverige og Norge for længst har indført øremærkede barselsordninger til fædre, og at Danmark indtager sidstepladsen, når det kommer til fædres andel af barselsperioden i Norden.

Island fik i 2000 den mest vidtgående variant – på trods af, at landet indtil 2009 har været domineret af Selvstændighedspartiet, som er et højre-liberalt parti. Er det Dyremoses opfattelse, at vores nabolande samt EU praktiserer statsstyret diskrimination og socialistisk tvang?

Al forskning peger på, at vil man rykke noget på ligestillingen mellem kvinder og mænd - såvel på arbejdsmarkedet som i hjemmet, er det nødvendigt at øremærke en del af orloven til fædrene, og de gode resultater fra Norge, Sverige og Island burde tale for sig selv.

Ud over de åbenlyse konsekvenser for kvinder ved at være de primære barselspersoner i form af lavere pension og dårligere karrieremuligheder er der arbejdsgivernes lavere accept af fædres ret til barsel. Men den side af mønten nægter Dyremose konsekvent at forholde sig til i sine tirader om tvang og individets frie valg. At danske fædre ikke har samme individuelle rettigheder, når det kommer til barsel, er Dyremose fuldstændig ligeglad med.

Når hun nægter at anerkende mænd og kvinders forskellige betingelser i hjemmet og på arbejdsmarkedet, må det være, fordi det er hende magtpåliggende at forsvare status quo. Måske kan det berolige Charlotte Dyremose, at Europa-Kommissionens næstformand og EU-kommissær for retlige anliggender, Viviane Reding, også taler for kvoter som et nødvendigt overgangstiltag for at sætte gang i fremdriften i EU.

Selv det borgerlige Frankrig er på vej til at vedtage lov om kønskvotering til aktieselskabsbestyrelser. I Belgien er der bebudet et lovforslag om 30 procent kvinder i aktieselskabsbestyrelserne. Holland har vedtaget en lov, der anbefaler 40 procent kvinder i bestyrelserne. Og Angela Merkel i Tyskland er langtfra afvisende over for kvotetanken.

Så er det ikke snart på tide, at Dyremose og andre kommer ind i kampen for reel ligestilling i stedet for at fremmane diverse skræmmebilleder, der udelukkende skal tjene til at dække over den borgerlige regerings årelange laissez faire-politik?

Pernille Vigsø Bagge er medlem af Folketinget for SF og partiets ligestillingsordfører

mere debat side 18