Ateistiske soldater vil have egen feltpræst

Ateister har også brug for åndelig støtte i krig, lyder det fra amerikanske soldater, som ønsker deres egen ateistiske præst

Ateister har også brug for åndelig støtte i krig, lyder det fra amerikanske soldater, som ønsker deres egen ateistiske præst. Foto: Scanpix.
Ateister har også brug for åndelig støtte i krig, lyder det fra amerikanske soldater, som ønsker deres egen ateistiske præst. Foto: Scanpix. Foto: Logan Mock-Bunting Denmark.

Hvor går man hen, når man som soldat og ateist tumler med de store spørgsmål om liv og død?

Ja, hvis man er soldat i det amerikanske forsvar, går man indtil videre til en feltpræst eller anden åndelig vejleder med eksempelvis jødisk, muslimsk eller buddhistisk baggrund.

LÆS OGSÅ: USA tester soldaters religiøse styrke

Men det er ikke godt nok, lyder det fra en bred gruppe af ateistiske amerikanske soldater, der nu arbejder for at få ansat det amerikanske forsvars første ateistiske feltpræst - eller en humanistisk vejleder, som det lyder fra Jason Torpy, der er formand for Militærets forbund af Ateister og Fritænkere.

"Humanismen udfylder den samme rolle for ateister som kristendommen gør for kristne og jødedommen for jøder. Den besvarer de vigtigste spørgsmål, den styrer vores værdier", siger Jason Torpy ifølge den amerikanske avis New York Times.

Der findes i dag mere end 3000 feltpræster og åndelige vejledere i det amerikanske forsvar. Godt 90 procent af dem er kristne, primært protestanter, men også jøder, muslimer og buddhister har deres egne religiøse vejledere.

Fort Bragg, som er en stor militærbase i staten North Carolina, er en af de baser, der nu arbejder med oprettelsen af en stilling til en ikke-troende feltpræst, blandt andet med støtte fra basens traditionelle feltpræster.

"I er ikke en trosgruppe, I er en mangel-på-tro-gruppe, var der ganske vist en af præsterne, der først sagde, da vi præsenterede ideen. Men hvad er der så til os, spurgte jeg", lyder det fra løjtnant Samantha Nicoll, som er en af basens ateistiske soldater.

Ifølge det amerikanske forsvars egne tal er der godt 9400 ateister og agnostikere blandt forsvarets 1,4 millioner medarbejdere. Ateistiske organisationer vurderer dog, at tallet er væsentligt større, da flere frygter for at stå frem som ikke-troende.

De ateistiske soldater forsøger samtidig at etablere et nationalt netværk, kaldet Militære Ateister og Sekulære Humanister, MASH. En af netværkets medlemmer, sergent Griffith, er tidligere stærkt kristen, men er i dag ateist og overvejer selv at blive åndelig vejleder for ateistiske soldater.

"I støtter tanken om, at troende soldater har brug for støtte fra troende vejledere. Men der skal være en grænse mellem at støtte religiøse soldater og så fremme selve religionen", siger Griffith om det nuværende system, hvor ateistiske soldater kun kan søge vejledning hos troende.