Vatikanet laver global plan for håndtering af sexovergreb

Katolske biskopper skal anmelde alle anklager om overgreb mod børn til lokale myndigheder, lyder det i Vatikanets nye retningslinjer. De kan få stor betydning for opklaring af præsters overgreb i Den Tredje Verden, mener eksperter

Vatikanets retningslinjer lægger blandt andet vægt på, at lokale kirker udarbejder forebyggelsesprogrammer og giver ofre for seksuelle overgreb førsteprioritet. Retningslinjerne skal hjælpe lokale kirker til at formulere egne regler, som inden for et år skal sendes til godkendelse i Vatikanet.
Vatikanets retningslinjer lægger blandt andet vægt på, at lokale kirker udarbejder forebyggelsesprogrammer og giver ofre for seksuelle overgreb førsteprioritet. Retningslinjerne skal hjælpe lokale kirker til at formulere egne regler, som inden for et år skal sendes til godkendelse i Vatikanet. Foto: .

Mere end 20 år efter de første afsløringer af katolske præsters omfattende overgreb på børn udsender Vatikanet retningslinjer for, hvordan lokale kirker skal håndtere anklager om seksuelle overgreb.

Vatikanet understreger med retningslinjerne, der er udformet som et brev til alverdens katolske biskopper, at de lokale kirker skal samarbejde med civile myndigheder ved mistanke om overgreb.

LÆS OGSÅ:Vatikanet vil rådgive mod sexmisbrug

"Seksuelt misbrug af mindreårige er ikke bare en forbrydelse ifølge kanonisk ret, men også en civilretslig forbrydelse", står der i brevet, som understreger, at lokal lovgivning "altid skal følges".

Selvom børneorganisationer i blandt andet USA allerede har kritiseret initiativet og kaldt det "for lidt og for sent", er der tale om et stort, historisk skridt fra kirkens side. Det mener ph.d. i religionsvidenskab, tidligere kirke og tro-redaktør og nu generalsekretær i Bibelselskabet Morten Thomsen Højsgaard.

"Vatikanet tager et historisk skridt ved at lave en global politik omkring håndtering af seksuelle overgreb. Kirken indskærper dermed over for bispedømmer over hele verden, at de skal følge lokal lovgivning. Det er den foreløbige kulmination på en lang proces, hvor paven selv og lokale biskopper har undskyldt over for ofre. Det er den rigtige vej at gå frem for blot at lave lokale rundskrivelser og hyrdebreve til ofre for overgreb," siger han og tilføjer, at Vatikanets udmelding er meget klar:

"Man handler i ond tro som lokal biskop, hvis man ikke fremover inddrager lokale myndigheder ved rimelig begrundet mistanke om overgreb."

Herhjemme har den katolske kirke i kølvandet på de 33 anmeldelser om overgreb sidste år revideret sin beredskabsplan i en grad, så den allerede nu lever op til Vatikanets retningslinjer. I mange udviklingslande er situationen derimod en helt anden, påpeger Morten Thomsen Højsgaard.

Og han bakkes op af Jakob Egeris Thorsen, teolog og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, som blandt andet forsker i den katolske kirke.

"Fra et vestligt synspunkt, hvor der for eksempel i USA har været kæmpe skandalesager, og alle bispedømmer har fået retningslinjer, virker det som et unødvendigt og lidt latterligt skridt fra Vatikanets side. Men det er kun set med vestlige briller. Størstedelen af katolikker bor i Den Tredje Verden, og de steder er man enten først lige eller slet ikke begyndt at have den slags retningslinjer," siger han.

Vatikanet forsøger dermed at give de lande en skabelon for, hvordan de kan udforme gode og holdbare retningslinjer, vurderer Jakob Egeris Thorsen.

"Det kan betyde, at der i meget katolske lande, hvor kirken har været beskyttet af en samfundsmæssig status, vil blive offentliggjort skandaler. Så må det komme frem i lyset ligesom i Vesten. Og så er kirken også fremtidssikret mod overgreb, som ellers aldrig ville komme for dagens lys," siger han.

Vatikanets retningslinjer lægger desuden vægt på, at lokale kirker udarbejder forebyggelsesprogrammer og giver ofre for seksuelle overgreb førsteprioritet. Retningslinjerne skal hjælpe lokale kirker til at formulere egne regler, som inden for et år skal sendes til godkendelse i Vatikanet.

johansen@k.dk