Dine havemøbler er under angreb

Gedehamsen er et inspirerende dyr og stod blandt andet bag opfindelsen af papiret. Men det er også dyret, der lige nu gnaver i dit træværk

Gedehamsen gnaver i havemøbler, trædøre eller andet gammelt træværk og blander træet med spyt, så det bliver et papiragtigt materiale.
Gedehamsen gnaver i havemøbler, trædøre eller andet gammelt træværk og blander træet med spyt, så det bliver et papiragtigt materiale. . Foto: .

Mange ved ikke helt, hvad en gedehams er, og det er egentlig for dårligt.

Den lille hvepse-type har nemlig en ganske fantastisk historie og udviser stadig ganske imponerende ingeniørkundskaber. Da den tyske præst Jakob Schäffer i 1771 som den første fandt på at fremstille papir af den type, vi kender i dag, var det faktisk gedehamsernes fortjeneste. I hans efterladte papirer beskriver han direkte, hvordan det lille dyrs evne til at bygge rede, havde inspireret ham.

LÆS OGSÅ:
Godt nyt til de billebegejstrede

Det sker nemlig ved, at de gnaver i havemøbler, trædøre eller andet gammelt træværk og blander træet med spyt, så det bliver et papiragtigt materiale. Derefter flyves massen hen til reden, som i sig selv er et ofte imponerende skue med sin karismatiske kuglerunde form og indflyvningshul i bunden.

Hele denne proces kan opleves netop nu. Allerede fra midten af april udvælger dronningen sig et egnet redebygge-lokation (typisk hulrum i jorden, i husene eller i træer) og begynder at bygge. Når boet er på størrelse med en valnød, indretter hun 10 til 20 sekskantede celler inden i det og lægger et æg i hver celle. De klækker i slutningen af maj, og det første kuld arbejdere vælter ud – klar til at gnave i mere træ.

Ser du i de kommende uger gedehamser på dine havemøbler, hygger de sig altså ikke bare i solen, de har indledt et indædt angreb. Inden du overvejer at svinge avisen over dyrets hoved, så husk på, at gedehamsen også er nyttig. Den fortærer dagligt mange voksne fluer og forskellige skadelige sommerfuglelarver.

henriksen@k.dk