Religionsproblemerne ligger på lur

Formand for Danske Kirkers Råd Anders Gadegaard arbejder sammen med de andre medlemmer af gruppen Kristen Muslimsk Kontaktgruppe for at sikre lige handlerum for religioner i Danmark

Anders Gadegaard, formand for Danske Kirkers Råd.
Anders Gadegaard, formand for Danske Kirkers Råd. Foto: Leif Tuxen.

Anders Gadegaard, de seneste år har du sammen med Kristen Muslimsk Kontaktgruppe diskuteret religionsfrihed, hvorfor det?

Fordi vi som kristne og muslimske ledere i Danmark gerne ville se, hvorvidt vi er enige om, hvad religionsfriheden indbefatter. Da det viste sig, at et langt stykke hen ad vejen er vi helt enige, så vil vi også gerne fortælle om det. Vi anser det for enormt vigtigt, at befolkningen er klar over, at religiøse ledere inden for islam og kristendom i Danmark bredt er enige om, hvad religionsfriheden kræver; for eksempel beskyttelse af trosmindretal, retten til at udfolde sin tro osv. Mange steder er religiøse mindretal, både kristne og ikke-kristne forfulgte, og det er vigtigt at understrege, at det er et fællesanliggende for os, uanset om det foregår i Danmark eller i Saudi-Arabien eller Pakistan.

LÆS OGSÅ:
Er religionsfrihed ligegyldig?

I en kronik i Berlingske forleden skrev I, at selvom religionsfrihed ofte fremhæves som et universelt begreb, præges megen debat i samfundet negativt. Hvordan det?

Debatten handler ofte om forbud, selvom der både i menneskerettighederne og lovgivningen er enighed om, at religionsfrihed handler om at give plads. Om det handler om påklædning i offentlige rum, krucifikser i skolestuer, eller om man må have minareter på moskeer, eller hvor meget kirkeklokker må støje, og om man overhovedet må bygge kirker. Når man taler religionsfrihed generelt, er man meget enige principielt, men når man gælder det konkrete, kan man ofte ikke blive enige.

DOKUMENTATION: Læs kronik i Berlingske Tidende


Vi vil gerne medvirke til, at man efterlever de grundlæggende principper for religionsfrihed, som man har. Det betyder, at vi forsvarer hinandens mindretal i gruppen. De muslimske repræsentanter støtter de kristne mindretal, ligesom de kristne støtter de muslimske mindretal. Vi bliver fortalere for hinandens sårbare grupper, og det vil vi gerne udbrede.

Vil det sige, at I mener, at der i Danmark er et problem med religionsfriheden?

Det er lige på kanten at sige, at der er et problem. Men der er behov for at være opmærksom på, om den praktiseres fuldt ud. Problemerne lurer omkring diskussionen om moskebyggeri, og det samme med undervisningsområdet. Vi siger ikke, at religionsfriheden ikke efterleves, men der lurer et problem, og det vil vi gerne forebygge.

Tag for eksempel diskussionen om minareter. I Kristen Muslimsk Kontaktgruppe siger vi, at der skal være lige ret til at bygge hellige bygninger. Og det eneste, der skal gælde er, om de overholder de almindelige miljømæssige og lokalplanmæssige regler. Man kan for eksempel ikke sige, at der gerne må være et kirketårn med klokkelyd, men ikke en minaret med højttaler. Der lurer en forskelsbehandling, som bunder i diskrimination og ikke i et fælles reglement.

I har tilsluttet jer syv udsagn om religionsfrihed og offentliggjort dem. Hvad er sigtet med dem?

At sikre handlerum for religiøse fællesskaber inden for lovens rammer, uanset hvem de er, og sikre respekt for hinanden. Udsagnene er henvendt til offentligheden med et dobbelt formål: dels for at få politisk opmærksomhed på at få religionsfriheden respekteret, dels det pædagogiske formål: at lære offentligheden ,at ledere inden for de to største religioner i Danmark, kristendom og islam, har et udbredt ønske om at stå sammen om de demokratiske værdier. Vi har et ønske om fra begge sider, at vi gerne vil samle så mange omkring fællesdemokratiske værdier, så vi får isoleret ekstremisterne, som findes inden for enhver religion.

schelde@k.dk