”O dejlige land”

Forsvarsadvokat Merethe Stagetorn henter støtte i Grundtvigs salme, når livet er svært

0Merethe Stagetorn.
0Merethe Stagetorn. . Foto: Kennet Havgaard.

O dejlige land,
hvor glasset ej rinder med tårer som sand,
hvor intet man savner, som ønske er værd,
hvor det ikkun fattes, som smertede her!
Hvert menneske søger med længsel i bryst
din smilende kyst.
Grundtvig, Den Danske Salmebog, nr. 561, 2. strofe

LÆS OGSÅ: Den signede dag

Advokat Merethe Stagetorn har været forsvarer i flere højt profilerede retssager og hørte Grundtvigs salme Jeg kender et land, da hun var barn. Men det er først som voksen, at den har fået en helt særlig plads hos hende. På San Cataldo-klosteret i Syditalien, hvor hun opholdt sig for at skrive bogen Forsvarsadvokaten, var hun med til at synge salmen sammen med blandt andre historiker Søren Mørch.

Vi var 10 personer, som var isolerede en hel måned og spiste alle måltiderne sammen og sang morgensalmer. Søren Mørch fortolkede dem for os hver morgen. En af dem, han fortolkede, var Jeg kender et land, og siden har den været min yndlingssang og -salme. Det, som i særlig grad fascinerer mig, er modsætningen mellem det utopiske land, som alle stræber mod her på jorden, og det land, som er Himmeriget, siger hun.

Merethe Stagetorn er opvokset ved Stevns Klint og har derfor været vant til at have vand tæt på. Hver gang hun hører ordene din smilende kyst, tænker hun tilbage på minderne fra barndommen. For Merethe Stagetorn er en kyst et smukt billede på stabilitet og tryghed, som fremkalder følelser fra barndommen.

Der er et utroligt ordforråd i salmen. Æstetisk er den også utrolig godt sat sammen, og selv hvis man ser bort fra indholdet, er ordene fantastisk flotte i sig selv, siger hun.

Merethe Stagetorn er 68 år og arbejder stadig som forsvarsadvokat. Hun har gjort sig mange tanker om det liv, hun har levet, og hun bruger sangen til at gøre sig selv opmærksom på livets mangfoldighed. Det er dog særligt i de perioder, hvor hun har brug for ekstra støtte, at hun tyer til salmens ord. Hun håber, at salmen vil blive sunget i kirken til hendes begravelse

Der er en fantastisk stræben efter lykke i salmen, som jeg tror, alle mennesker har. Men der er også et vemod, og nu hvor jeg har nået den alder, jeg har, så er det ikke alt, der er lykkedes. De sidste vers handler om en utopi, som ikke findes her på jorden. Den modsætning, der er med den lyse kyst, og så det, at det ikke altid går, som man lige ønsker sig. Det fascinerer mig utrolig meget, siger hun.

Lige siden Merethe Stagetorn opholdt sig i klosteret i Syditalien, har salmen efterladt et stort indtryk hos hende.

Hvis jeg er et sted, hvor der er en sangbog, så kigger jeg altid efter, om salmen står i den. Jeg holder meget af at genlæse den.

marianne.knudsen@k.dk