Danmark får sin første folkekirkepræst med muslimsk baggrund

For første gang bliver en tidligere muslim ordineret til præst i den danske folkekirke. Det er et skridt på vejen mod at skabe et større samarbejde mellem migrantkirkerne og folkekirken, håber den kommende folkekirkepræst, Massoud Fouroozandeh

For Massoud Fouroozandeh betyder det meget at blive ordineret præst i folkekirken: "Jeg betragter folkekirken som folkets kirke. Det er her, man kommer mest i kontakt med familien Danmark."
For Massoud Fouroozandeh betyder det meget at blive ordineret præst i folkekirken: "Jeg betragter folkekirken som folkets kirke. Det er her, man kommer mest i kontakt med familien Danmark.". Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

For omkring et år siden var han den første teolog med muslimsk baggrund, og snart kan han også kalde sig for den første tidligere muslim, der bliver folkekirkepræst. Den 6. september bliver Massoud Fouroozandeh nemlig ordineret i Skt. Knuds Kirke, som er domkirken i Odense.

LÆS OGSÅ:
Kristen præst flygter fra chikane i Vollsmose

Den 41-årige præst med iranske rødder er meget taknemmelig for ordineringen, men samtidig også ydmyg med hensyn til sin nye titel:

Det er en kæmpestor gave, men også en kæmpestor opgave, jeg tager på mine skuldre, siger Massoud Fouroozandeh, der til dagligt leder den multikulturelle kirke Church of Love i Odense.

At være præst i den danske folkekirke har længe været en drøm for Massoud Fouroozandeh. Og vejen dertil har også været lang. Fra at være elitestuderende på en koranskole i Teheran, flygtede han i en ung alder til Danmark for at undgå militærtjeneste og valgte derefter at konvertere til kristendommen. Et spring, der kostede ham forholdet til hans far og søster. I Danmark har han også mødt modstand i form af chikane og hærværk, der resulterede i, at han måtte flytte fra Odense-bydelen Vollsmose efter at have fået smadret to biler.

Med sin ordinering håber Massoud Fouroozandeh at kunne skabe et større samarbejde mellem migrantkirkerne og folkekirken:

Min første opgave bliver at skabe rum i den rummelige folkekirke for migranter, siger han og tilføjer, at denne rummelighed skal være med til at styrke integrationen i landet.

Ifølge den 41-årige præst er der nemlig en sammenhæng mellem integrationen og folkekirken:

Samfundet er udsprunget af kristne værdier. Derfor spiller kristendommen en stor rolle i integrationen.

Samtidig håber Massoud Fouroozandeh også, at samarbejdet vil hjælpe med at aflive nogle fordomme:

Det kan være, at nydanskere vil opdage, at ikke alle danskere er racister, og at danskerne vil opdage, at ikke alle etniske minoriteter er terrorister. Så er vi kommet rigtig langt.


Hans Henrik Lund, der er daglig leder for Kirkernes Integrations Tjeneste, mener også, at Massoud Fouroozandehs ordinering kan få stor betydning for samarbejdet mellem migrantkirkerne og folkekirken:

Han vil bringe teologiske ting på dagsordenen, som der ikke er tænkt på tidligere og vil kunne bidrage med andre indgangsvinkler, siger Hans Henrik Lund og tilføjer, at ordineringen samtidig sender et vigtigt budskab til de etniske danskere:

Det er et signal om, at der er plads til nydanskere i folkekirken.

Massoud Fouroozandeh er dog forberedt på, at det ikke bliver en nem proces.


Spørgsmålet er for det første, om den rummelige folkekirke også rumme migrantkristne, og dernæst om de migrantkristne kan føle sig hjemme i den danske organisation, siger han.

Når Massoud Fouroozandeh er blevet ordineret vil han arbejde videre på sin næste drøm, nemlig at gøre sin frikirke, Church of Love, til en valgmenighed.

Det vil give et endnu tættere samarbejde, siger han og tilføjer, at kirken efter ordineringen opfylder kravene til at blive en valgmenighed, deriblandt at præsten er ordineret.